Počnite voditi plan prehrane!

dogovor_s_treneromAko se već dugo i bezuspješno borite s kilogramima, vjerojatno problem leži u tome što zapravo niste svjesni količine hrane koju unesete u svoje tijelo. Stoga bi bilo pametno da počnete voditi dnevnik prehrane, jer vam to zasigurno može pomoći u mršavljenju. Čak su i provedena istraživanja pokazala da osobe koje pomno bilježe ono što jedu su zapravo mnogo uspješnije od ostalih koji također pokušavaju smršaviti. Možete li se samo sjetiti koliko ste danas usputne hrane koju vaš organizam nije niti registrirao kao obrok pojeli? Da, obično se tako kilogrami i nakupljaju. Kolačić ovdje, kolačić tamo i onda se odjednom čudimo kada stanemo na vagu i ne možemo zakopčati omiljenu odjeću, budući da lako zaboravimo što smo pojeli, iako ti sitni kolačići zapravo imaju vrlo visoku energetsku vrijednost. Primjerice, tri čokoladna kolačića pojedemo dok kažeš „keks”, ali za potrošiti tu količinu energije potrebno je ni više ni manje nego desetak minuta intenzivnog trčanja na pokretnoj traci. Piece of cake??? Pa i ne bih baš tako rekla. I ako se tako već dugo vremena hranite, bit će vam jasno zašto su nakupljeni kilogrami tu. Upravo tome služi dnevnik prehrane, da vas osvijesti. On osim što treba uključivati ono što (po)jedete, također bi trebao sadržavati i opis vremena i mjesta obroka, raspoloženja i osjećaja kada jedete i koliko ste gladni prije i poslije svakog obroka.planiranje dijete

Ako budete na taj način pratili vlastite prehrambene navike, zapravo ćete kontrolirati unos hrane. Važno je samo pravilno rasporediti obroke i to na tri glavna – doručak, ručak i večera, te dva manja međuobroka u približno isto vrijeme svakog dana. Kada uspijete sami sebi uspostaviti takav režim, svakako ćete izbjeći osjećaj pretjerane gladi koji vas može navesti da pojedete više nego vam stvarno treba. Redoviti obroci vam omogućuju da ostanete unutar dnevno zadanog broja kalorija. Mjesto gdje jedete također utječe na izbor i količinu hrane koju ćete konzumirati. Primjerice, svakako izbjegavajte jesti ispred televizije, jer ćete tako pojesti mnogo više, a vaš mozak to uopće neće shvatiti. Emocionalno stanje je još jedan od faktora koji utječu na količinu i izbor hrane. Primjerice, ako ste deprimirani, velika je vjerojatnost da ćete hranu konzumirati nekontrolirano. Složit ćete se da zapravo često jedemo kada i nismo gladni, a baš zbog toga je bitno zapisivati koliko ste gladni prije svakog obroka, samim time otkrit ćete što zapravo potiče vašu glad.

vaga_novo_poglavlje

Naposljetku, vođenje dnevnika pomoći će vam da upoznate sami sebe i svoje navike, a to će vam zasigurno olakšati put do gubitka neželjenih kilograma.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail