Ljeti je važno pravilno rukovati hranom!

model_hladnjakBudući da je ljeto i službeno počelo, a s njim i visoke temperature, svakako bismo trebali pripaziti na svježinu, odnosno pravilno skladištenje namirnica koje konzumiramo jer je opće poznato da štetni mikroorganizmi vole vodu, tj. vlagu. No, u kombinaciji s visokom temperaturom dobivate plodno tlo za njihovo brzo razmnožavanje. Sada vam je vjerojatno jasnije zašto je učestalost trovanja hranom mnogo veća tijekom ljetnog perioda. Naravno, neka hrana je lakše kvarljiva od druge, pa biste zato trebali biti dobro upoznati s pravilnim rukovanjem hrane. Na ovakvim visokim temperaturama, ukoliko nije pravilno skladištena, prije će se pokvariti ona hrana s višim udjelom vode. pljesnjivi_kruh

Evo vam i primjera iz svakodnevnog života: jeste li se ikada zapitali zbog čega kruh (ukoliko ga ne pojedete ubrzo naravno) brzo postaje pljesniv, dok istodobno dvopek može trajati mjesecima bez da se pokvari? Naravno, upravo zbog udjela vode prisutne u namirnici. Kada je u pitanju meso, tu zaista moramo biti posebno oprezni kako bi izbjegli bilo kakav dodir s potencijalno opasnim mikroorganizmima. Takve namirnice je potrebno pravilno i potpuno termički obraditi kako bi bile sigurne za konzumiranje. Sirove verzije mesnih jela ljeti je svakako preporučljivo izbjegavati u širokom luku. Također, kada pripremate obroke pazite da termički neobrađene namirnice poput mesa ne dolaze u dodir povrćem primjerice, koje će završiti u vašoj salati, jer tako povrće može postati kontaminirano s potencijalno opasnim mikroorganizmima, a vi se konzumiranjem takve hrane dovodite u opasnost od zaraze. Još jedna namirnica koja ljeti podliježe visokom stupnju pokvarljivosti su svakako jaja. Zato bih vam preporučila da ljeti ipak izbjegavate jesti takvu hranu na manje provjerenim mjestima.

kosara_s_povrcem

Općenito, kada su visoke temperature, pobrinite se da su namirnice koje kupujete svježe i da vrijeme od trgovine do hladnjaka bude što kraće, te da ih što prije upotrijebite i svakako pravilno i potpuno termički obradite.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail