Sirutka – tekućina za zdravlje i fit izgled

Sirutka je svijetložuta tekućina koja se izdvaja prilikom proizvodnje sira, jogurta ili drugih fermentiranih mliječnih proizvoda. Ova tekućina zaslužna je za fit izgled i mišićnu masu brojnih sportaša, koja im ujedno osigurava i zdravlje.

Sirutka – bogata proteinima, siromašna kalorijama

S obzirom na to da se sirutka izdvaja prilikom proizvodnje mliječnih proizvoda, jako je siromašna kalorijama. Otprilike 1 dcl sirutke sadrži tek 24 kcal i vitamine topive u vodi. Masti pređu u mlijeko, pa ovo sirutku čini izvrsnim napitkom prilikom mršavljenja. Sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor i cink te vitamine B skupine.

sirutka

Proteini sirutke

Sirutka je životinjskog podrijetla, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje moramo unijeti hranom. Naime, proteini sirutke upravo zbog sastava aminokiselina su puno iskoristiviji nego kod mlijeka. Njeni proteini dokazano smanjuju apetit. Sirutka se danas najčešće može naći u vidu proteinskih praškova čiji su najveći potrošači sportaši. Upravo zbog svoje velike iskoristivosti i posjedovanja svih esencijalnih aminokiselina, ovi proteini se brzo ugrađuju u mišiće, povećavaju mišićnu masu i ubrzavaju oporavak mišića nakon tjelovježbe.

Tip proteina utječe na brzinu djelovanja

Protein sirutke može doći u tri oblika: koncentrat, izolat i hidrolizat.

Koncentrat sadrži mast i laktozu. Udio proteina može varirati od 30 do 90%.

Izolat je onaj iz kojeg su uklonjene sve masti,pa se u njemu nalazi čak 90% proteina.

Hidrolizat je onaj u kojem je protein djelomično razgrađen pa se najbrže može iskoristiti.

sirutka

Upotreba sirutke

Sirutku možete upotrijebiti za pripremu shakeova i sličnih napitaka. S obzirom na njen pomalo kiselkast okus na koji se treba naviknuti, to je najbolji način za početak primjene. Možete je piti nakon tjelovježbe kako bi nadoknadili izgubljene minerale i ubrzali zacjeljivanje mišića.

Ako ste alergični na mlijeko i mliječne proizvode, budite oprezni. Ako primijetite plikove i osip, to je znak da trebate prestati s njenom upotrebom.

sirutka

Dobivanje sirutke

Prilikom dobivanja sira u mlijeko se dodaju tvari koje ga grušaju. Kako se mlijeko gruša izdvaja se sirutka. Isto se događa i prilikom stajanja jogurta. Svijetla tekućina koja se izdvoji je sirutka. Prilikom nabavljanja sirutke pobrinite se da je ona od životinja koje nisu uzgajane komercijalno i da nisu primale hormone ili antibiotike.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail