Smeđi šećer je zdraviji – istina ili laž?

Šećer je svakodnevnica u prehrani čovjeka, koristimo ga kao dodatak za svu hranu što jedemo jer slatka hrana je hrana za kojom žudimo. To je jednostavno urođeno u nama. Za mene je šećer poput dvosjeklog mača jer on nam je najdraža hrana za utjehu kada smo potišteni, ali i korijen svih današnjih problema čovječanstva, poput pretilosti i gojaznosti. Unatrag nekoliko godina na scenu je nastupio smeđi šećer kao zdravija alternativa bijelom rafiniranom šećeru. Toliko je medijski popraćen, da ga je bilo nemoguće ne primjetiti i zaobići. Uskoro su sve trgovine na policama imale u ponudi smeđi šećer, baš kao i svi kafići u gradu, čiji nas paketići čekaju na svakom stolu slikovito pakiranu u smeđu vrećicu. Što mislite je li smeđi šećer uistinu zdraviji od bijelog?

brown_sugar

Naravno da nije, to je samo još jedan marketinški trik i dobra zarada, a reći ću vam i zašto. Šećer dobivamo ekstrakcijom iz šećerne repe i trske. Potpunom obradom dobivamo bijeli rafinirani šećer, dok nepotpunom dobivamo nerafinirani smeđi šećer, a smeđe je boje zbog toga što u njemu zaostaju razni biljni pigmenti, neki minerali te drugi biljni ostaci. Na tržištu se također nudi običan bijeli šećer obojen melasom za boju i prodaje se kao smeđi šećer, a za mene je to ništa drugo nego obična prijevara. Međutim, za zdravlje ni pravi nerafinirani smeđi šećer nije nimalo bolji. Istina je da nerafinirani smeđi šećer uz saharozu sadrži male količine vitamina i minerala, no one nisu uopće značajne.

Bijeli i smeđi šećer imaju nešto zajedničko, a to je energetska vrijednost, dakle obje vrste prepune su kalorija. U samo jednoj žličici šećera, otprilike 5 g, nalazi se 20 kalorija zato potpuno je pogrešno ako ste mislili da ćete konzumiranjem smeđeg šećera izgubiti suvišne kilograme. Idući put kada se odlučite peći kolače šećer biste trebali zamijeniti medom. I med je također jako kaloričan, zato oprez i s njim, ali prije svega on je prirodno sladilo bogato vitaminima i mineralima. I bijeli i smeđi šećer imaju visok glikemijski indeks, što znači da nakon što ga konzumirate brzo vam se podiže razina šećera u krvi i osjećate se sretno. Međutim, nedugo nakon toga slijedi faza brzog opadanja šećera u krvi i opet postajete umorni bezvoljni. Sa svime, a pogotovo sa šećerom trebamo biti oprezni kada ga konzumiramo jer naš organizam na kraju dana sav energetski višak pretvara u masne zalihe i tako postajemo sve deblji.

U redu je ponekad uživati u slatkom zalogaju, ali svakako nastojte da to bude u razumnim i malim količinama, jer takav način življenja i prehrane vašem zdravlju i izgledu donosi dugoročni boljitak.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail