Tajne dobrog zalogaja svakog vitkog gurmana

 

Koliko vam se puta samo dogodilo da nemilice trpate hranu u sebe kao da ne postoji sutra, razmišljajući da je ovo posljednji put i da do ljeta ima još puna dva puna dva mjeseca, tj. dovoljno vremena porebno da otopite svo nakupljeno salo. No, istina je da vaše tijelo nije zaslužilo da se na njemu iživljavate. Vrijeme je da stanete na loptu i prekinete s pohodima na hladnjak u ponoć. U hrani morate uživati, a uz pomoć nekoliko trikova ne morate se brinuti oko viška kilograma i povećanog opsega struka. Tako vam ukusni zalogaji neće biti zabranjeno voće. Pa, počnimo! Koliko ste puta samo čuli od mame da vas kori jer ne žvačete hranu? Upravo u tome leži jedna od tajni, treba jesti sporo, tj. uživati u svakom pojedenom zalogaju. Naime, poznata je činjenica da je našem mozgu potrebno petnaestak minuta da registrira sitost.

Do vremena kada pojedete glavno jelo, desert vam više neće biti ni na kraju pameti. Također, jedite dok ne osjetite da vam je oko 80 posto želuca puno. Velika većina nas hranu zapravo utrpava bez prave potrebe, na što bi se odnosila ona stara narodna izreka „jede kao da ima gladne oči”. Nadalje, doručak nipošto nemojte preskakati, jer on omogućuje da vaš metabolizam tijekom dana radi punom parom, a uz to, kada ste siti, nećete tako olako posezati za bilo čim što vam se nađe pri ruci. Osim toga, izbjegavajte jesti dok radite nešto drugo, zato što vaše tijelo to zapravo ne registrira, pa tako vrlo brzo gomilate suvišne kilograme. Jeste li znali kako tijelo često žeđ zamijeni s osjećajem gladi? O da, ovo je itekako istina, stoga idući put kada mislite da ste gladni, prvo popijte čašu vode, zatim pričekajte desetak minuta da vidite hoće li se vaš želudac opet oglasiti.

 

Ako vam u želucu opet zakruli, u pitanju je glad, pa slobodno pojedite nešto, ali opet pazite da to bude zdravo. Nakon napornog dana, većina nas odmara uz omiljeni TV program, a tu zapravo počinje većina svih problema povezanih s pretilošću. Kako biste spriječili taj pohod u ponoć, tijekom dana svaka tri sata pojedite nešto zdravo, vjerujte, na (drugu) hranu više nećete ni pomisliti.

torta

 

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail