Što jesti kada su nesnosne vrućine?

Budući da je cijelu Hrvatsku zahvatio dugo najavljivani toplinski udar, osim što je nepoželjno izlagati se tako ekstremnom suncu, ključno je prilagoditi prehranu ovim nesnosnim vrućinama kako biste je lakše prebrodili. Masnu hranu i alkohol svakako izbjegavajte u širokom luku i inače, ali sada pogotovo. Budući da se sada pojačano znojimo, vodom trebamo nadoknaditi taj manjak tekućine i u svoje tijelo dnevno unositi barem 2 L vode. Također, sada ne biste smjeli konzumirati ni slatke sokove ili gazirana pića. A što jesti? Naravno, lagana jela koja uključuju povrće, voće, salate u svim oblicima zapravo su najbolji izbor.salata

Također, po ovakvom vremenu ne bojte se posoliti hranu budući da pojačanim znojenjem ne gubimo samo vodu i lučimo štetne toksine iz tijela, već gubimo i elektrolite koji su od iznimne važnosti za normalno funkcioniranje našeg tijela, a upravo ćemo pomoću soli taj deficit nadoknaditi. Ako ste pak na ovim vrućinama izloženi i zahtjevnijem fizičkom radu, gubitak elektrolita i minerala dodatno se potencira, stoga biste u takvim situacijama trebali piti izotonične napitke koji će vam tijelo brže vratiti u ravnotežu.

juha_od_tikvica

U vrijeme ručka preporučljivo je konzumirati lagane povrtne juhe na sobnoj temperaturi koje će vas zasititi, potaknuti probavu, ali i umanjiti osjećaj sparine. Vjerujte, djelotvornije je od sladoleda koji vas u stvari ne osvježava, zapravo baš suprotno – pridonosi još većem osjećaju vrućine, a radi se o pogrešnom uvjerenju koje smo usvojili vjerojatno još u djetinjstvu.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail