Jedite hranu bogatu likopenom

Jeste li možda ikada čuli za likopen? Ako niste, što ne vjerujem da je slučaj, krajnje je vrijeme da se informirate i potom svom tijelu pružite obilje ovog moćnog antioksidansa, koji će smanjiti broj slobodnih radikala u vašem tijelu i na taj način zaštititi ga od bolesti koje bi mogle nastati, ali će i znatno usporiti starenje, što je nama, ženama, od osobite važnosti.

rajčice

Pa što je onda likopen? Likopen je tamnocrveni biljni pigment iz skupine karotenoida, a upravo je rajčica koncentrirana ovim vrijednim fitonutrijentom. No, osim rajčice, hrana poput šipka, lubenice, crvenog grejpa, papaje i šparoga također je vrlo odličan izvor ovog važnog nutrijenta. Budući da ljudski organizam nema mogućnosti sam sintetizirati likopen, potrebno ga je upravo hranom unijeti u tijelo. Iako određene vrste voća i povrća imaju sadržanu zavidnu količinu likopena, istraživanja su zapravo pokazala kako se likopen, primjerice onaj iz rajčice, mnogo učinkovitije apsorbira ako je prerađen u sok, umak, pastu, pa čak i kečap.

Zašto je to baš tako, što mislite? Naime, preradom voća znatno se povećava dodirna površina za probavu. No, još značajnije je što se termičkom obradom mijenja kemijski oblik likopena, što za posljedicu ima mnogo lakšu apsorpciju u tijelu. S obzirom da je on topljiv u mastima, apsorpcija u tkivu se poboljšava dodatkom ulja u prehrani. Vidite da konzumiranje pizze nije nikakva prehrambena katastrofa te itekako ima svojih prednosti. Pelat od rajčice na pizzi odličan je izvor likopena, a s obzirom da je to jelo koje u sebi ima masnoće, i likopen iz pelata će se otopiti te će ga naše tijelo bez problema apsorbirati. Također, konzumiranjem rajčice štitite se od kardiovaskularnih bolesti.

lubenica

Budući da je likopen snažan antioksidans, neki ga nazivaju i kraljem antioksidanasa, smanjuje oksidaciju lipida u krvi te se, naravno, samim time rizik od kardiovaskularnih bolesti znatno smanjuje. Osim toga, smanjuje se stvaranje plaka u krvnim žilama, a to svakako usporava nastajanje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije. Stoga, kada ponekad zaželite gricnuti zalogaj slasne pizze, možda ćete zbog likopena imati manju grižnju savjesti što u sebe trpate toliko kalorija.

L. Rađa,dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

One Response to Jedite hranu bogatu likopenom

  1. Pingback: Je li sirova hrana zdrav izbor? | Zdrava Kuhinja

Comments are closed.