Suplementi vitamina i minerala u prehrani – kako znati jesu li mi i kada potrebni?

Zabrinuti vlastitim zdravljem i svakodnevno bombardirani marketingom postali smo nacija koja olako poseže za instant rješenjima, pa tako danas stvari često rješavamo uzimanjem tableta. Ovim zapravo najčešće radimo veću štetu nego korist jer ipak treba znati što uzimati s čim, a izbjegavati trpati u sebe baš sve što smo vidjeli i čuli u reklamama. Istina, kada su vitamini i minerali u pitanju, najbolje ih je svojem tijelu osigurati putem hrane, no nismo to baš uvijek u mogućnosti, pa često bez konzultacije sa stručnom osobom uzimamo na svoju ruku nadomjestke prehrani. Naime, neki vitamini i minerali djeluju tako da njihov zajednički učinak znači i bolju iskoristivost, dok drugi mogu interferirati, što znači da uzimanjem jednog vitamina sprječavamo apsorpciju drugog. Stoga vidite zašto je važno znati što, kada, kako i koliko uzimati s čim.
No, prije svega potrebno je napraviti krvnu sliku koja je najbolji pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja. Također, potrebno je i da malo proanalizirate svoj životni ritam tako da vidite gdje griješite i što za sebe možete napraviti bolje.

Prezaposleni ste?

Danas je životni ritam takav da vremena nemamo ni za što, a kamoli za sjesti i pojesti kuhani obrok, stoga nam se često događa da jedemo nezdravu hranu s nogu koja je iznimno kalorična, pa će nam utažiti osjećaj gladi, ali nam istodobno neće dati potrebne vitamine i minerale. I naravno, takav stil života ostavit će posljedice na naše zdravlje. Čak i kada imamo kuhani obrok na stolu, često je to nešto što se vrlo brzo priprema. No, još jedna zanimljiva činjenica koja se tiče voća i povrća je trajnost vitamina u svježoj namirnici. Naime, jeste li znali kako količina vitamina C ubrane namirnice njenim odležavanjem u hladnjaku znatno opada, odnosno za pola za samo dva dana otkako je ubrana?
Također, kuhanje namirnica na visokim temperaturama utječe na količinu vitamina B i vitamina C, stoga se svježe povrće preporučuje kratko termički obraditi na pari kako bi vitamini ostali sačuvani.

suplementi

Suplementi vitamina i minerala su osobito važni za vegane

Osobe koje se opredjeljuju za veganski način života možda i ne znaju, no suplementi vitamina i minerala prijeko su im potrebni, osobito vitamin B12. Vegani ne konzumiranju niti proizvode životinjskog podrijetla, što znači da im je potrebna pomno isplanirana prehrana kako bi se spriječio deficit vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina. Stoga, prehrana za ovu skupinu ljudi predstavlja stvarno velik izazov.

Ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti

U trudnoći je ključan nadomjestak folata, čija je uloga u prvom tromjesečju trudnoće iznimno važna. Naime, folat smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi u djeteta, što je ključno za normalan razvoj zdravog djeteta. Liječnici u trudnoći preporučuju unos od 400 mikrograma folne kiseline dnevno, a što se prehrane tiče namirnice bogate folnom kiselinom, prednjače zeleno lisnato povrće, kelj, brokula, mahune, ali i meso, riba, mlijeko te jaja.

suplementi

Bolne menstruacije

Veliki broj žena osjetilo je one teške i bolne dane u mjesecu. Često takve osobe imaju problema i s anemijom koja dodatno narušava kvalitetu života. Liječnik će vam u ovom slučaju pripisati uzimanje željeza, a uz to i vitamina C jer vitamin C poboljšava njegovu apsorpciju. Ovo je jedan od klasičnih primjera pozitivnog međudjelovanja vitamina i minerala.

Svakako, ako se ne osjećate najbolje, obratite se svom obiteljskom liječniku koji će vam na temelju analize vaše krvne slike ili/i uz pomoć nutricionista pomoći da se opet vratite u normalu i osjećate vitalno.

L.Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail