Zašto se debljamo?

Ukoliko imate višak kilograma, a niste ljubitelj bavljenja nekom tjelesnom aktivnošću, ne biste se trebali pravdati primjerice usporenim radom štitne žlijezde. Kad mi se osobe žale da je za sve kriva štitnjače, samo ih pogledam i kažem: „Dobro, a koji je pravi razlog“? Tada se odjednom sjete da preko dana ne jedu, ali netom prije spavanja ne samo da to nadoknade, nego se i osiguraju za sljedeći dan. Istina, štitnjača svakako utječe na metabolizam i manjak hormona usporava njegov rad pa tkiva „pate od manjka energije“. Što bih onda ja trebala reći koja je uopće nemam? Zbog toga navođenje sporog rada štitnjače kao uzroka debljine osobno ne uvažavam. Naime, u tom slučaju sve što trebate jest uzimati tablete koje predstavljaju sintetski hormon štitne žlijezde i brzo vraćaju organizam u ravnotežu.
Možda bi se uzrok trebao potražiti u prehrambenim i životnim navikama… Što mislite?

Višak energije u tijelu pohranjuje se u masne stanice, a svaka masna stanica u tijelu ima ograničen kapacitet pohranjivanja masti, što dovodi do stvaranja novih masnih stanica. Najvjerojatnije je broj masnih stanica određen genetski, dok hormoni utječu na veličinu i broj masnih stanica, npr. žene imaju više masnih stanica od muškaraca što je i logično.

model_jede_pizzu
Ipak, u posljednje vrijeme zbog povećanja broja pretilih osoba, vrše se intenzivnija istraživanja da bi se došlo do same srži problema.
Što se tiče uloge dodijeljene nasljeđu, istraživanja potvrđuju da nastanak pretilosti može biti genetski predodređen, npr. neke osobe imaju više masnih stanica od drugih, što nije izlika, niti garancija onima koji imaju manji broj masnih stanica da u budućnosti neće doživjeti isti scenarij.
Kad su u pitanju psihološki uzroci, čest uzrok debljanja zbog velikog stresa i trauma osobe vide u jelu, kao zamjenskoj radnji koja im služi za utjehu.
Sljedeće što utječe na debljanje jest proces starenja. Organizmu je starenjem potrebno manje kalorija te se unos energije treba prilagoditi smanjenim potrebama samog organizma.
Kao što je opće poznato, danas sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima posljedica čega su nekvalitetne životne navike. Podsjetnik: Kretati se treba što više.

model_vjezba
Nadalje, do povećanja tjelesne težine može doći uzimanjem antidepresiva, neuroleptika, inzulina, kortizona, testosterona i estrogena.

Koji bi onda bio glavni razlog viška kilograma u području struka ili bedara?
Možete vi kriviti cijelo obiteljsko stablo, ali ipak glavni je krivac pogrešna prehrana. Unošenjem previše energije, tj. nepotrebne masti i šećera, prekomjerne kalorije se pretvaraju u masti i naravno pohranjuju u tijelu. Nema tu previše filozofije; pripazite na prehranu i krećite se što je više moguće. Tako ćete i uštedjeti novce koje biste „bacili“ na sve one sprave koje se reklamiraju na TV-u i obećavaju savršeno tijelo u mjesec dana žrtvujući samo 10 min dnevno bez mijenjanja životnih navika. Ma zamislite vi to?! Što reći, priče za malu djecu…

A. Vukušić

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail