Izbjegavajte umjetne zaslađivače!

Govoreći iz vlastitog iskustva, samo ću vas upozoriti na sljedeće – bježite od umjetnih zaslađivača! Konzumirala sam ih u prošlosti i samo naštetila zdravlju; jedino što danas mogu reći jest – mladost-ludost…

shutterstock_73305307

Kako tinejdžersko doba predstavlja osjetljivije razdoblje u našim životima, vlastiti izgled može postati jednom od glavnih preokupacija što može dovesti do gubitka samopouzdanja i pojavljivanja osjećaja nesigurnosti u sebe i vanjski izgled. Problem se čini ozbiljnijim ako imamo problema s viškom kilograma… Iskreno, najbliže mi je opisati razdoblje nakon poroda, kada vas i najmanji komentar na račun izgleda potopi brže nego kredit u „švicarcima“.
Uglavnom počela sam kupovati razne proizvode s oznakom „light“ s pretpostavkom da, ako ne sadrži šećer, ne postoji opasnost za liniju. Tko je tada mislio na zdravlje…

Sadržaj određenih proizvoda koje uglavnom moraju konzumirati osobe iz medicinskih razloga, točnije jer im tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, u najmanju ruku, štetan je za organizam. Riječ je o umjetnim zaslađivačima koji nemaju nikakvu vrijednost i samo potiču tijelo da konzumira nešto slatko, ali zato pri svom raspadu stvaraju vrlo opasne toksine za naš organizam.

limenke

Svako slatko dijetalno piće koje popijete prepuno je kemijskih zaslađivača, stoga obratite pozornost na poleđinu etikete! Kada na proizvodima ugledate natpise kao što su „light, zero, no sugar“, bježite od njih. Vjerujte mi na riječ, niste ni svjesni koliko vam štete rade. Korisnije bi vam bilo pojesti kilogram šećera nego gram kemijskog sladila.

Da ne zaboravim, znajte da se varate ako mislite da ćete na ovaj način smršaviti. Naime, istraživanja su pokazala da aspartam i slična umjetna sladila ne samo da potiču apetit, nego i potiču pohranjivanje masnoće i debljanje, povećavaju rizik od pretilosti i povećavaju želju za ugljikohidratima.
Saharin, aspartam, neotame, sukraloza, acesulfam K i ciklamati potiču kiselost organizma, a njihovo razlaganje rezultat je mnogih negativnih reakcija za naše tijelo.

zvake

Aspartam
Sastoji se od dvije aminokiseline, aspartamske kiseline i fenilalanina koji čine 90 % sadržaja, dok 10 % čini metil ester koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u metanol i spada u formaldehid koji je neurotoksin i kancerogen! Sve se to pretvara u mravlju kiselinu, a riječ je otrov kojeg crveni mravi koriste u svojim napadima. A to je tek jedan od mnogih sastojaka kod umjetnih sladila. Zbog pretjeranog unosa metanola javljaju se glavobolje, vrtoglavice, mučnine, probavne smetnje, slabost, groznice, problemi s pamćenjem, ubrzani rad srca… Uglavnom ništa dobro.
Ni aspartamska kiselina nije bolja. Prema istraživanjima dr. Russela Blaylocka, profesora neurokirurgije na medicinskom sveučilištu u Mississippiju, aspartamska kiselina prelazi krvno moždanu barijeru i tako uništava neurone. Sami zaključite što vam to znači za mozak. Ovo umjetno sladilo otkrio je kemičar James M. Schlatter 1965. godine i to sasvim slučajno, tijekom testiranja lijeka protiv čira na želucu, otkrio je njegov sladak okus. Tada je počela borba za njegovo izbacivanje na tržište. Zanimljiva je činjenica da je uglavnom sva istraživanja koja govore u korist aspartama vodila industrija kojoj je u interesu bilo njegovo plasiranje na tržište, tako da ista „ne drže vodu“.

Acesulfam K
Sve što imam reći jest da su rezultati istraživanja na životinjama spriječili testiranje na ljudima, a ono je ipak sastojak raznih proizvoda.

Saharin
U kliničkim ispitivanjima saharin je uzrokovao vrlo nepovoljne učinke kontrolnoj grupi od 42 pacijenta. Moj savjet je da ga pokušavate izbjegavati. Naime, riječ je o sastojku nekih osnovnih preparata za bolove.
Druge nema smisla niti komentirati, sve što se može reći jest da izbacite kemijske zaslađivače iz svoje prehrane i okrenete se prirodnim sladilima poput meda, agavinog sirupa, stevije, ječmenog slada, javorova sirupa ili rižinog slada.

Ana Vukušić, univ. bacc. ing. agr.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail