Zdrave namirnice koje debljaju

Zdravo se hraniti zapravo i nije toliko teško. No, problem je kada u svojoj želji za zdravljem pretjeramo. Sve što može biti lijek lako postane i otrov, pa tako i hrana. Donosimo vam nekoliko namirnica koje su zdrave, ali s kojima treba biti oprezan kako nas ne bi koštale nekoliko kilograma viška.

#1 Sušeno voće

Sušeno voće jako je zdrava namirnica. Preporučuje se kao zamjena za slatkiše, potiče probavu i vraća energiju nakon treninga. No, sušeno voće ujedno obiluje šećerom. Svježe varijante uvijek sadrže manje šećera. Kada se radi o suhom voću, uvijek slušajte preporučene vrijednosti unosa.

zdrave

#2 Kava s mlijekom

Kava je zdrava. Obiluje antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala. Razbuđuje nas i podiže krvni tlak. Mnogi bez ovog ukusnog napitka ne bi mogli zamisliti početak dana. No, problem nastaje kada se u kavu dodaje mlijeko koje, ako je punomasno, obiluje zasićenim mastima koje negativno utječu na naše srce i krvne žile.

#3 Orašasti plodovi

Orašasti plodovi spadaju u zdrave namirnice. Obiluju masnoćama koje štite naš kardiovaskularni sustav i smanjuju kolesterol. Ipak, masnoća je i dalje masnoća, stoga budite oprezni. Dnevno vam je dovoljno onoliko plodova koliko vam stane u šaku (tako da je u potpunosti možete zatvoriti).

zdrave

#4 Salata s dresingom

Ako jedete salatu, odrecite se bilo kakvih dodataka koji nisu maslinovo ulje, limun i sol. Dodaci koje kupujemo u dućanima obiluju mastima, šećerom i solju. Dijeta na kojoj ćete jesti salatu s takvim dresingom nije dijeta.

#5 Crno vino

Dva dcl crnog vina za muškarce i 1dcl crnog vina za žene ima kardioprotektivan učinak. Problem nastaje kada baš jako želimo zaštiti srce, pa pritom popijemo koju čašicu viška. Ako se to događa redovito, upravo to bi mogao biti razlog vašeg debljanja. Vino sadrži šećere koji vas debljaju. Umjerenost je ključ.

#6 Muesli

Muesli u koji su dodani komadići čokolade, sušenog voća, orašastih plodova i slično prava je zamka. Porcijom ovog jela unijeti ćete čak oko 500 kcal. Odaberite zobenu kašu u koju ćete dodati neki od ovih sastojaka.

zdrave

#7 Sir

Sir sadrži mnoštvo kalcija, fosfora, proteina, ali i kalorija. Jedete li punomasne sireve, ograničite svoje porcije. Grickanjem sira kao zdravog međuobroka mogli biste unijeti višak zasićenih masti i kalorija. Ako ne možete bez ove namirnice, birajte mlađe sireve, a starije grickajte umjereno. Ne morate se bojati, masni sirevi mogu dugo stajati u frižideru.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail