8 nezdravih namirnica…

Neke vrste namirnica zdravije su od drugih. Zdravom ishranom i pravilnim odabirom namirnica možemo spriječiti pa čak i izliječiti neke od bolesti koje pogađaju današnje čovječanstvo. Međutim, lošim izborom hrane i nezdravim životnom stilom možemo pospješiti i ubrzati razvoj određenih bolesti koje pogađaju današnju populaciju. S tim na umu, donosim vam popis od 8 namirnica za koje ste vjerojatno mislili da su zdrave, a one to nisu.

kecap_i_senfKečap

Rajčice su jako bogate likopenom koji je vrlo dragocjen antioksidans. Vrlo je važan u smanjenju rizika za mnoge bolesti poput raka, posebice raka prostate. Međutim, postoji velika razlika između konzumiranja svježih rajčica i konzumiranja kečapa koji je prepun dodanog šećera. Zapravo, četvrtina bočice kečapa čisti je šećer, a kada tu dodamo i sol, dobili smo jednu od najštetnijih namirnica koje možemo unijeti u vlastito tijelo.

maslac

Margarin

Često nastojimo zamijeniti maslac margarinom misleći kako je zdraviji, ali istina je zapravo da ni maslac, a posebice margarin ne pomažu našem zdravlju jer obiluju masnoćama, posebice trans-masnim kiselinama koje su osobito štetne za naše zdravlje. Ako često jedemo margarin, značajno povećavamo rizik od nastanka srčanog udara zbog mnoštva umjetnih dodataka.

vocni_jogurt

Voćni jogurti
Neke su vrste jogurta izvrsne za naše tijelo jer obiluju proteinima, a siromašne mastima. S druge strane, voćni jogurti prepuni su umjetnih zaslađivača, šećera i umjetnih aroma koje nikako ne idu u prilog našem zdravlju. Konzumiranjem takvih namirnica prepunih šećera samo povećavamo vlastiti apetit i rizik od moždanog udara i depresije.

Gotove salate
Salate su iznimno zdrave i obiluju visoko vrijednim nutrijentima ako ih pripremamo kod kuće. Međutim, problem su gotove salate koje možemo kupiti u supermarketima i velikim trgovačkim centrima jer obiluju preljevima koji su vrlo kalorični, masni i nezdravi. Većini preljeva za salatu koji se nalaze na policama naših trgovina osnovni je sastojak majoneza koja je, kao što znamo, jako kalorična.

Kikiriki

Svi orašasti plodovi jako su zdravi kada ih konzumiramo u razumnim količinama. Iznimno su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima, ali i omega-3 masnim kiselinama koje štite naše srce i arterije. Međutim, razlog zašto konzumiranje prevelike količine kikirikija može biti štetno za naše zdravlje jest taj što pakirani kikiriki kakav nalazimo u trgovinama obiluje velikim količinama soli.

tjestenina

Tjestenina

Postoji jako mnogo vrsta tjestenine i lako ju je pripremiti, ali obična tjestenina sve je samo ne zdrava. Gotovo ne sadrži nikakvu nutritivnu vrijednost, siromašna je vlaknima, vitaminima i mineralima. Idući put kada budete kupovali tjesteninu, prvo pogledajte deklaraciju. Preporučljivo je, kad god je moguće, birati integralnu, a ne običnu tjesteninu.

sokoviVoćni napitci

Voćni napitci ili kako ih popularno nazivaju smoothiji već su godinama promovirani kao zdravi, nutritivni i prepuni dragocjenim vitaminima i mineralima, što je i istina ako su nastali kao rezultat vlastite proizvodnje kod kuće. Mogućnosti miješanja voća i povrća nebrojene su; međutim, voćni napitci kakve nalazimo u trgovinama jako su nezdravi. Razlog tome je što gotovi voćni smoothiji obiluju dodanim šećerom.

zitarice_1

Žitarice

Žitarice su jako zdrave i trebale bi biti dio dobro uravnoteženog doručka jer su izrazito nutritivne i prepune vlakana. Međutim, postoje žitarice koje nikako nisu zdrave za nas jer su prepune dodanog šećera i čije konzumiranje može imati, dugotrajno gledajući, štetnu posljedicu u smislu nastanka mnogobrojnih bolesti.

Bez obzira želite li izgubiti koji kilogram ili ste se okrenuli zdravijem načinu života, vrlo je važno da ste svjesni hrane koju kupujete. Preporučljivo je da u trgovini kada uzmete namirnicu prvo pogledate deklaraciju proizvoda i obratite pozornost na masnoću, količinu zasićenih i trans-masnih kiselina, ukupnu količinu soli i šećera i naravno, kalorija.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail