Kako do vitke linije ako zazirete od vježbanja?

Želite izgledati zanosno za nadolazeće ljeto, a vježbanje vam pričinjava pravu muku za koju se niste spremni žrtvovati? Hm, niste jedini. No, postoji strategija uz pomoću koje je i takvo nešto ostvarivo. Pridržavajte se ovih nekoliko jednostavnih pravila i bit ćete vitki bez kapi prolivenog znoja.

cura spava

OSIGURAJTE SI DOVOLJNO SNA
Znanstveno je dokazano kako osobe koje nedovoljno spavaju su imaju više problema s težinom, sklonije su debljanju i podložnije odluci da posegnu za nezdravom i brzom hranom. Nedovoljno sna šteti našem zdravlju, ljepoti, ali i vitkoj liniji.

zdrav_doručak

NE PRESKAČITE DORUČAK
Zaista mislim da biste se ovog pravila trebali pridržavati jer ono što pojedete ujutro tijekom dana zasigurno ćete potrošiti, stoga neću reći kako je doručak najvažniji jer je svaki obroka jednako bitan za normalno i zdravo funkcioniranje organizma, ali preskakanje doručka ni u kojem slučaju nije poželjno. Osigurajte si nutrijente iz kvalitetnih namirnica koje će vam dati potrebnu energiju, a neće opteretiti probavu, poput banane, žitarica i jogurta.

čaša_vode
PIJTE DOVOLJNO VODE
Hidratacija organizma nešto je što bi vam i inače trebao biti prioritet jer pijenjem tekućine budimo metabolizam, poboljšavamo probavu i ubrzavamo eliminaciju toksina iz organizma. Naime, ljudski mozak često brka osjećaj gladi i sitosti, stoga svaki put kada mislite da ste gladni popijte prvo čašu vode, pa ako nakon pola sata i dalje osjećate glad, onda pojedite nešto, a ako ne, to je bio znak da ste zapravo bili žedni. Krivom interpretacijom osjećaja gladi i žeđi skloni smo jesti iako nam to zapravo u datom trenutku nije bilo potrebno.

planiranje_kupnje_namirnica

PLANIRAJTE KUPNJU NAMIRNICA UNAPRIJED
Uz ovo se držite i sljedećeg – nikada ne idete u kupnju gladni jer ćete tako lakše skrenuti s puta zdravog odabira. Svakako sa sobom nosite popis namirnica koje su vam potrebne te se držite toga. Ovo će imati dvostruki učinak – nećete posezati za nezdravom hranom i trpati je u kolica, a kasnije u sebe, a s takvim načinom razmišljanja i postupanja štedite i novac.

losos

NE ZABORAVITE NA PROTEINE
Proteini su važan makronutrijent naše prehrane jer nas oni izgrađuju, stoga kvalitetan unos mora biti konstantan. Zato, kada god imate priliku, birajte ribu jer su riblji proteini lakše probavljivi nego oni iz mesa. Također, ne zaboravite da sitna plava riba poput srdela sadrži manje žive nego ona krupna kao što je tuna, pa nemojte oklijevati prije posegnuti za takvom ribom, koja je još i cjenovno mnogo povoljnija.

zdravi_snack
ZDRAVI SNACK NEKA VAM UVIJEK BUDE PRI RUCI
U slučaju da vas uhvati glad koju morate pod hitno spriječiti, uvijek sa sobom nosite neki zdravi snack, to će vas spriječiti da uđete u prvu pekaru. Neka to bude banana, jabuka, orašasto voće (maksimalno 1 šaka) ili muesli pločica, to će vas zasititi i nahraniti nutrijentima.

hodanje

ŠTO VIŠE HODAJTE
Ako vam je teretana noćna mora, iskoristite proljeće i ljepše vrijeme. Dani su ugodniji i duži, zato, odvažite se i hodajte, ni prebrzo ni presporo, već srednjim intenzitetom jer taj tempo isto sagorijeva kalorije, potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i potiče probavu, zapravo to je također vježbanje. No, nemojte smetnuti s uma da hodanje u prirodi nije isto što i šetnja po shopping centrima!

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail