Masnoće u prehrani pomoći će vam da sagorite višak masti

Naslov vam zvuči pomalo kontradiktorno?! Znam da se sada sigurno pitate kako je to uopće moguće, ali zaista jest. Primjerice, avokado, namirnica koja je oduvijek bila na margini mediteranskog stila prehrane jer je odviše egzotična, a opet, ni banane nam ne rastu u dvorištu, zar ne? Masnoće su jedan od tri, uz ugljikohidrate i proteine, esencijalna makronutrijenta koji su nam prijeko potrebni za rast i razvoj. Također, vrijedni vitamini A, D, E i K topivi su isključivo u masnom mediju. Zamislite samo što bi se dogodilo našem tijelu bez tih prijeko potrebnih vitamina?

dobre_masnoćeNo, prije nego posegnete za prženim krumpirićima i pohanim pilećim batačićima iz dubokog ulja, morate imati na umu sljedeće – sve masnoće nisu iste. Jednako kao ni što svi proteini i ugljikohidrati nisu isti. Dakle, i bombon i jabuka su obje namirnice koje spadaju pod ugljikohidrate, ali i malo dijete zna da je jabuka zdrav izbor, dok unos slatkiša treba imati pod kontrolom. Izbjegavati iti jedan od makronutrijenata zasigurno nije zdravo rješenje, već je ključno iz iste skupine namirnica znati prepoznati kvalitetnu i zdravu namirnicu. Naravno, pomfrit, hamburgeri, pizze i čokoladice nezdrave su zbog visokog udjela zasićenih masnoća i lošeg (LDL) kolesterola, a i razumljivo, doprinose neželjenom prirastu tjelesne težine. Znanstveno je dokazano da konzumiranje hrane bogate nezasićenim masnim kiselinama, koja sadrži dobri (HDL) kolesterol, doprinose boljem zdravlju te štite naše srce i krvne žile. Umjesto da činite grešku i izbacite masnoće iz svoje prehrane – birajte pametno. Pod „jedite masnoće” podrazumijevam namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama, i to mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama. Namirnice bogate mononezasićenim masnim kiselinama su orašasti plodovi, sjemenke masline (maslinovo ulje) i avokado, dok polinezasićene masne kiseline pronalazimo u ribi i morskim plodovima.
S druge strane, one lošije, zasićene masne kiseline pronalazimo u namirnicama životinjskog podrijetla, mesu, mlijeku, siru, maslacu, svinjskoj masti. Naravno, nije cilj ovakve namirnice u potpunosti izbaciti iz prehrane, ali ograničiti unos je poželjno.

fitness_women

Zapamtite, masnoće nas čine sretnima!
Zamislite sljedeće – na restriktivnoj ste dijeti i primjećujete već prve rezultate, pritom od bilo čega masnog, pa i od zdrave masnoće bježite, kako bi u narodu rekli, „kao vrag od tamjana” i opet niste zadovoljni – razlog je vrlo jednostavan – masnoće nas čine sretnima. One hrani daju okus, a našem organizmu onaj osjećaj sitosti, što je i razumljivo jer probava ovog makronutrijenta traje mnogo duže nego probava ugljikohidrata i proteina. Stoga zdrave masnoće definitivno trebaju biti dio uravnotežene prehrane čak i kada smo na dijeti jer samim time smanjujete žudnju tijela za određenom hranom. Osim toga, kada je tjelovježba u pitanju, masne kiseline omogućuju vašim mišićima rast. Razgradnja masnih kiselina u matriksu mitohondrija događa se kada vježbate. Dobivate na mišićnoj masi te preoblikujete izgled svog tijela. U principu, sve se svodi na isto: planirana uravnotežena prehrana u koju su uključeni i ugljikohidrati i proteini i masti te tjelovježba (barem 2 puta tjedno) dovest će vas do rezultata kojima će se vaša okolina u potpunosti oduševiti.
P. S. – I što je najboje, kada ste zadovoljni sa sobom, i osobnost se definitivno mijenja na bolje.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail