Prijedlozi za zdrav doručak

Doručak je zaista najvažniji obrok u danu. Ako doručak dobro isplaniramo, kasnije ćemo osjetiti glad, imati manju želju za slatkim, ali i bolje kontrolirati razinu inzulina. Ne samo da zdrav doručak osigurava zdravlje, već i vitku liniju. Evo nekoliko prijedloga za brz i zdrav početak dana.

Zobene pahuljice s kefirom i čokoladom

Na jednu čašicu kefira dodajte tri do četiri jušne žlice pahuljica i pustite da omekšaju. Dvije do tri kockice tamne čokolade isjeckajte na komadiće i dodajte u jogurt.
Zašto? Zobene pahuljice najzdravija su verzija pahuljica. One ubrzavaju probavu, održavaju razinu glukoze i drže nas sitima. Kefir sadrži dobre bakterije koje obnavljaju crijevnu floru i jačaju imunitet. TAMNA čokolada podiže razinu serotonina i bogata je antioksidansima.

doručak

Zeleni smoothie

Za pripremu ovog smoothieja potrebno vam je pola šalice sezonskog lisnatog povrća, voća po izboru i žlica lanenih sjemenki. Sve pomiješajte u blenderu uz dodatak vode, malomasnog mlijeka ili kefira. Tekućine možete i miješati tako da stavite dio mlijeka i dio vode.
Zašto? Lisnato povrće bogato je klorofilom i vlaknima. Vlakna će dati osjećaj sitosti, ubrzati probavu i izlučiti suvišni kolesterol. Klorofil pomaže kod anemije, uklanja neugodan zadah i djeluje kao antioksidans. Voće će preuzeti okus smoothieja i dati vam energiju. Lanene sjemenke bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i posebno korisne ženama u menopauzi zbog svog udjela fitoestrogena.

Integralni tost s avokadom i kuhanim jajem

Od avokada napravite namaz. Zreli avokado zgnječite vilicom i ako želite, dodajte mu zrnati sir. Skuhajte jedno jaje, izrežite na ploške i poslažite na tost.
Zašto? Integralni tost duže će od bijelog tosta održavati razinu glukoze u normali, pa ćete glad osjetiti kasnije. Avokado je bogat dobrim mastima koje čuvaju naš kardiovaskularni sustav, a količina na tostu nije prekomjerna. Jaje sadrži potpuni protein i visoko je probavljivo. Ako imate povišen kolesterol, pojedite samo bjelanjak.

doručak

Kava uz integralni prepečenac

Skuhajte kavu u koju nećete dodavati šećer ni mlijeko. Ako ne možete bez dodatka, koristite malomasno mlijeko i pokušajte uvesti prirodne zaslađivače. Sve je stvar navike. Smanjujte dozu šećera i mlijeka i uskoro ćete moći i bez njih. Uz to, servirajte si 3 do 4 kriške integralnog prepečenca sa sirnim namazom.
Zašto? Kava obiluje antioksidansima i drugim tvarima koje itekako pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Integralni prepečenac dat će vam energiju duže zbog sporijeg otpuštanja glukoze. Sirnim namazom unijet ćete dio proteina koji služe za izgradnju većine organizma.

Uživati možete još i u:

chia pudingu
čaju
sezonskoj voćnoj salati
integralnom kruhu sa šunkom ili kikiriki maslacem
palačinkama od banane

Za zdrav doručak uvijek vrijedi: sezonsko, integralno i šareno. Dajte mašti na volju.

Anđela

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail