Depresija i prehrana

prehrana

Prehrana uvelike utječe na sve segmente našeg života. Zbog ubrzanog ritma svakodnevnog života, stanje depresije se dobrano uvuklo u našu svakodnevnicu. No, uzrok tom depresivnom stanju doprinosi i prehrana. Znanstveno je dokazano da manjak ili pak višak nekih važnih nutrijenata upravo pospješuje depresiju.

Evo samo nekoliko primjera. Depresija može biti simptom nedostatka vitamina B12 (tiamina) koji ima vrlo važnu ulogu u normalnom radu srčanog i krvožilnog sustava. Depresiji se zatim pripsuje i nedostatak esencijalne aminokiseline triptofana, a esencijane aminokiseline su važne u prehrani, jer ih tijelo ne može samo sintetizirati već ih moramo unijeti u organizam putem namirnica. Depresiji doprinosi disbalans hormona, odnosno nedostatak testosterona, te oboljenja povezana sa intolerancijom glutena. Također, određena znanstvena istraživanja povezuju pojavu depresije sa živom u tijelu, koja je u tijelu taloži konzumiranjem ribe, ali i s konzumiranjem umjetnih zaslađivača, osobito aspartama.

Što jesti?

Prehrana bi se trebala bazirati na namirnicama biljnog porijekla. Puno voća i povrća pomoći će vam pobijediti loše raspoloženje i depresiju, zbog toga što su takve namirnice prepune vitamina i minerala. Upravo su to antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale štiteći nas od njihovog razornog djelovanja. Također, hrana koji doprinosi u borbi s depresijom jest kurkuma, šafran, probiotici, orasi i sjemenke lana. Redovita tjelovježba također pomaže da se osjećamo bolje i sretnije.

Kombinacija zdrave prehrane bazirane na sezonskom voću i povrću uz redovitu tjelesnu aktivnost pomoći će vam da se uspješno borite sa depresijom i lošim raspoloženjem.

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail