Breskva jača kosti i bori se protiv infekcija

Breskva je biljka iz porodice ruža. Potječe iz Kine, a stablo može narasti i do 10 metara u visinu. U naše su ih krajeve donijeli Rimljani u 3. ili 4. stoljeću, koji su ih prenijeli od Grka, a oni od Perzijanaca. Dugo vremena se plod ove biljke nazivao “perzijskom jabukom”.
Ovo ljetno voće nam pomaže održavati zdrave kosti i zube uz pomoć fosfora, a taj mineral isto tako i sprječava dekalcifikaciju koja neminovno vodi osteoporozi. Breskve uz fosfor sadrže i kalcij te vitamin C koji održavaju zdravlje čeljusti i desni koji zauzvrat bolje podržavaju naše zube.
Antioksidansi, vitamin C i cink u breskvama jačaju naš imunitet te se aktivno bore protiv infekcija, a uz to i smanjuju vjerojatnost neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest.
Breskve nas hidratiziraju iznutra i izvani, pa se često spominju kao voće koje pomlađuje.

Biljna ljekarna u malom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema te osobe koja ne voli jesti breskvu, ali malo ih zna da je ona prava biljna ljekarna u malom. Naime, kod breskve su ljekoviti list, cvijet, plod i jezgra (sjeme) koštice. List i cvijet breskve – kao ljekovito sredstvo – mogu se koristiti samo u slučaju da biljka nije prskana pesticidima. Cvijet breskve skuplja se u ožujku i travnju, a list bere u ljeto – kada sadrži sve ljekovite sastojke u maksimalnoj količini. Budući da je plod breskve niskokaloričan, rabi se u dijetnoj prehrani, naročito u terapiji mršavljenja.

Što breskva liječi?

Od listova i cvjetova breskve priprema se čaj za smirenje, čišćenje organizma i kod grčeva u želucu i crijevima. Svjež breskvin sok (kao i plod) djeluje osvježavajuće i umirujuće. Valja ga piti polako, u gutljajima, pa će učinak biti bolji. Breskvin sok se, također, preporučuje za oporavljanje jetara i želuca te za bolju probavu i mokrenje. Od listova i cvjetova breskve pripremaju se učinkoviti oblozi i kupke za umirenje bolova, liječenje reume te nekih kožnih bolesti. Od breskvinih sjemenki u industriji se priprema francusko bademovo ulje koje se rabi u kozmetici i fitoterapiji.

Protiv reume i kožnih bolesti

U litri vode kuhajte nekoliko minuta 25 grama listova i cvjetova breskve. Pripremljenu tekućinu koristite kao oblog protiv reume, bolova u zglobovima i mišićima te kod lišajeva i raznih upala kože.

Za mekšu kožu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ako niste zadovoljni mekoćom kože vašeg lica i vrata, posegnite za breskvom. Ogulite breskvu i odstranite joj košticu. Zatim je razrežite na nekoliko komada i s dodatkom 5 do 6 kapi maslinova ulja – dobro izmiksajte. Pripremljenu masku nanesite na lice i vrat te lezite tako 20 minuta. Nakon toga vatom skinite masku i pustite da se lice i vrat osuše. Ta breskvina maska s maslinovim uljem dat će vašem licu i vratu željenu mekoću i svježinu. Ponavljajte po potrebi, tretirajući tom maskom lice i vrat sedam dana uzastopno.

Maska za suhu kožu
Zgnječite jednu breskvu (srednje veličine) i dodajte joj žumance jednog jajeta. Zatim sve dobro izmiješajte (najbolje u mikseru). Pripremljenu masku (prije spavanja) nanesite na lice i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Masku skinite vatom, a lice isperite mlakim čajem kamilice.

 

Univerzalni breskvin sok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ujutro, prije doručka, popijte dva decilitra breskvina svježeg soka za osvježenje i pripremu organizma za dnevne napore. Taj sok preporučuje se osobama koje imaju spušten bubreg. One ga uzimaju tri puta dnevno – prije i poslije jela.

 

Pečene breskve sa sladoledom od vanilije

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Počastite se ovim desertom od breskvi, meda i sladoleda spravljenim u kućnoj radinosti da vam osvježi ove ljetne dane.

Sastojci:
• 4 zrele breskve
• kokosovo ulje
• 800 ml sladoleda od vanilije
• med
• cimet
Priprema:
Zagrijte grill tavu na srednje visokoj vatri. Polovice breskvi premažite kokosovim uljem te ih položite na tavu presječenom polovicom prema dolje. Poklopite breskve kako bi se smekšale te ih pecite 3-4 minute. Kada breskve budu mekane i tople maknite ih s tave te im dodajte med po želji. Svaku polovicu breskve prekrijte kuglom sladoleda te pospite cimetom.
Dobar tek!

 

IZVOR: https://pricajmiotome.com/ http://www.zzjzpgz.hr/

SLIKA: https://pixabay.com/

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail