Antioksidans nad antioksidansima

Napretkom tehnologije, znanosti i medicine, danas imamo sve više studija koje otkrivaju i potvrđuju iscjeliteljska svojstva tvari u namirnicama koje nas svakodnevno okružuju. Među njima svoje mjesto definitivno je pronašla i alfa-lipoična kiselina, ime koje vam je dosada vjerojatno zvučalo nepoznato.

shutterstock_102461543 – kopijaAlfa-lipoična kiselina koncentrirana je u hrani koja bi se redovito trebala naći na svakom obiteljskom meniju poput mesa, špinata, rajčice, jetrica, krumpira i graška. Otkrivena je polovinom prošlog stoljeća, ni manje ni više nego u goveđoj jetrici, koja je i inače vrlo zdrava, pritom mislim na bogatstvo minerala koji su također neophodni za naš organizam. Od tada pa do danas, alfa-lipoična kiselina stekla je zaista upečatljiv naziv, antioksidans nad antioksidansima, što znači da spada među najvrjednije tvari koje poništavaju djelovanje endogenih visokoreaktivnih molekula, slobodnih radikala.

Budući da je iz hrane teško dobiti taj terapijski učinak, u zadnje vrijeme iznimno je popularno i uobičajeno uzimati je u obliku dodataka prehrani. Alfa-lipoična kiselina zapravo djeluje na sve stanice u našem tijelu. Štoviše, zajedno s vitaminom B skupine pomaže u razgradnji masti, ugljikohidrata i bjelančevina u energiju. Osim što je i sama jako antioksidacijsko sredstvo, pojačava djelovanje i drugih antioksidanasa poput vitamina C i E.

Hrana-bogata-zeljezomJedna od glavnih primjena ovog vrijednog antioksidansa jest u liječenju oštećenja živaca. Od velike je koristi i našoj jetri jer je štiti od slobodnih radikala i pomaže joj u otklanjanju toksina iz organizma. Zbog svih ovih hvalevrijednih svojstava upotrebljava se i u liječenju ciroze jetre, hepatitisa, ali i raznih drugih oboljenja. Također, značajnu ulogu ima i kao regulativno sredstvo šećerne bolesti. Nadalje, štiti naš organizam i od procesa koji se povezuju sa starenjem. Sprječava povezivanje molekula glukoze i proteina, inhibira proces glikacije, odnosno laički rečeno, proces u kojemu šećer izaziva bore na koži koji dovodi i do kardiovaskularnih bolesti, zatim problema s vidom i drugih raznih oboljenja koje uobičajeno povezujemo s procesom starenja.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail