Bordo je boja zdravlja!

Dolaskom hladnih zimskih dana ponuda povrća na tržnici kao da i nije velika, izuzev kupusnjača, no jedna vrsta se itekako izdvaja od ostalih – cikla.

shutterstock_cikla3-830x553

To je korjenasto povrće koje obiluje paletom visokovrijednih nutrijenata. Njena blagodat za naše tijelo prepoznata je još u antičkom vremenu i te tvrdnje su do dana današnjeg potkrijepljene brojnim stručnim studijama. Vjerojatno su nas i naše majke i bake uvijek tjerale jesti ciklu da ne budemo anemični, što nam sada kada smo odrasli ima smisla, jer je cikla koncentrirana vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima. Od vitamina svakako je potrebno spomenuti vitamin C i folnu kiselinu, koja je iznimno bitna u prehrani trudnica, budući da smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi fetusa. Cikla obiluje i mineralima kao što je fosfor, koji je esencijalan za održavanje naših mišića i živčanog sustava zdravima, dok mangan ima ulogu u održavanju zdravlja naše jetre, bubrega, kostiju i gušterače. Cikla se također smatra i tradicionalnim lijekom za liječenje leukemije, jer posjeduje čudotvornu aminokiselinu betain kojoj se pripisuju antikancerogena svojstva. Osim toga, blagotvorna svojstva ima i kod bolesti kao što je prehlada. Jeste li znali da ćete konzumiranjem cikle smanjiti povišeni krvni tlak? Da, istina, cikla snižava visoki krvni tlak jer sadrži nitrate koji u tijelu potiču proizvodnju dušikovog oksida odgovornog za širenje krvnih žila, čime se postiže bolja cirkulacija i visoki krvni tlak se snižava. Možda će vam ovo zvučati malo čudno, jer inače nitrati u prehrambenoj industriji služe kao konzervansi hrane, ali nemojte brinuti zato što oni koji se nalaze u cikli ni na koji način ne štete našem zdravlju.

shutterstock_cikla1-300x200Konzumiranje cikle preporučuje se i dijabetičarima, jer cikla sadrži spoj koji snizuje razinu glukoze u krvi, a povećava se osjetljivost na inzulin. Riječ je o lipoičnoj kiselini koja je uz sve ovo i snažan antioksidans koji čuva naš organizam od oksidativnih procesa. Ova kiselina je mnogo vrjednija i od nekih vitamina, primjerice vitamina C ili E, zbog toga što je ona univerzalni antioksidans koji na sebe, u slučaju deficita tih vitamina, može preuzeti njihove funkcije. Nadalje, istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju ciklu pokazuju značajno veću izdržljivost prilikom fizičke aktivnosti u odnosu na osobu koja ju ne konzumira. Cikla je dakle, uistinu iznimno povrće, i stoga je nastojte jesti što više sada kada joj je sezona. Možete je koristiti u raznim vrstama jela kao što su juhe, variva, jela od krumpira ili pak riže.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail