BRANJE DIVLJEG ZELJA, BRANJE LJEKA ZA DUGOVJEČNOST

Kad je prošle godine vrijedna udruga žena “Cvit u kamenu” iz Runovića čiji je jedan od glavnih zadataka očuvanje baštinskog nasljeđa svoga mjesta organizirala po zapuštenim vrtačama brdskog predjela svoje općine branje i pripremu divljeg zelja na kojemu su se othranile generacije njihovih predaka , akcija imala je vrlo pozitivan odjek.Vođeni time,ali i željom da to drugi put organiziraju još sadržajnije i konačno da taj neobičan prilog čuvanja gastro baštine prijeđe granica Imotske krajine,žene Runovića u subotu su ponovile cijelu akciju. I to kako.U goste su im došle žene iz mnogih mjesta Imotske krajine,pa one iz Splita,s otoka Brača,Trogira .A nije se samo u subotu paralo i bralo divlje zelje po pitoresknim Umljanima iznad Runovića,već se organizirala i besplatna radionica na temu branja i pripremanja divljeg zelja,da bi pedesetak žena konačno i degustiralo mnoge njegove ukusne uratke pripremljena rukama runovićkih domaćica.

-Rekreacija,zdrava i rekla bih ljekovita hrana i čuvanje starih navada,cilj je ove akcije,Drage naše gošće sada krtole u ruke,pripremite parače ili kratke noževe i idemo brati divlje zelje. Imate svuda Volinskog uva, radića, Zečjeg mudanca, Lucine pice, eno tamo imate koromača i Šurlina, Kokošje volje, samo berite, govorila je Mladenka Puljiz aktivna članica udruge i voditeljica radionice “Branje i priprema divljeg zelja”.

A Splićanke ,Imoćanke,Bračanke,Trogiranke pohrliše ,saginju se,ne smeta im ni drača ni grmlje kojim su na žalost obrasli mali plitki doci..Uputili smo se s znatiželjnom družinom po brdskim vrtačama Umljana.Sunce,istina zubato,ali zrak i netaknuto okružje davali su poseban ugođaj svima.I onda pored prvih napuštenih kuća Mladenka započe priču o divljem zelju.

-Znadete,još je rano,ali ima divljeg zelja,vidite da se može napraviti dobra užina.Ima dosta grzdulje tog poznatog narodnog zelja.Divlje zelje ili ti mišancija ,pričala mi je pokojna susjeda Mila Džakuljića,a i moja baba Postoluška spasilo je u nekim gladnim godinama Drugog svjetskog rata mnogo naroda u Runovićima.Samo Kostriš i Ljukelj ostao im je za hranu,jer su sve ledine i vrtače bile isparane .Nema ga koje nije zdravo,ako slučajno nema onoga za koronavirus,sigurno ima onoga koje će maksimalno ublažiti bolest i ozdraviti čovjeka.Jeste li znali da je divlja mrkva afrodizijak,te ujedno i kontraceptiv i aboritiv,da divlja salata ima antidepresivno djelovanje i smanjenje ljibida.Kada izraste listovi su joj okrenuti u smjeru sjever-jug i može služiti u prirodi za orijentaciju.Ivan Artuković tu iz Klobuka u Hercegovini sedamdesetih godina odnio je divlje zelje Žbun i raštiku u Los Angeles i tamo je to uzgajao,priča nam Mladenka.

I tako korak po korak prođosmo sa znatiželjnom ekipom cijele Umljane.I kada su žene nabrale ili oparale pune krtole divljega zelja ,činilo se da kraja njihovom ponosu nema.

-Idemo sada na bunar kod Karaje u Podosoju na pranje zelja,veli Mladenka.I družina krenu,po kamenjaru,docima i vrtačama,puteljcima kojima samo vuk i lisica znadu smisao.I nakon pranja zelja ono bi odneseno u poznatu Karajinu kuhinje.A tamo su već čekale domaćice za njegovu pripremu. Sanja Puljiz Karajina i Anamarija Buljan.Za to vrijema Mladenka je znatiželjnim gošćama održala predavanje o runovićkom divljem zelju,njegovoj ljekovitosti i samoj pripremi.

-Za danas će vam na meniu biti salata od radića ,matovilca i brdske ljubičice,potom ćemo imati juhu od pasiranih desetak vrsti divljeg zelja,a kao glavno jelo divlje zelje koje ste brali sa svinjskim osušenim povismenom, domaćom purom i divenicom .Biti će tu i kuhane koštradine i kuhanog domaćeg pršuta,jer kada sve to osmisle i naša Nada Babić,Jelena Bilić,Darija Buljan ,onda je to prava stvar , najavila je Mladenka.

A kada je došlo najavljeno jelo,trebalo je zaista vidjeti ozarena lica sudionika radionice o divljem zelju.Onako umorne od jutarnjeg branja od čistog zraka koji je bio i najbolji apertitiv,cijela pripremljena spiza planula je u kratkom vremenu.

–Za ovo se isplati iz Trogira doći pješice u Runoviće,veli jedna gošća Trogiranka.

–Ma šta pješice ja ću slijedeće godine preplivati i Brački kanal i eto me opet ovdje gdje su svi ljekovi svijeta,veli razdragana gošća s Brača.

OKVIR 1:Nastojat ćemo da ovo postane tradicija, obzirom na njezinu vrijednost i zainteresiranost javnosti. Prikupljamo i sredstva kako bismo tiskali recepte o divljem zelju ili pariču, sve zanimljivosti vezane uz to, te običaje i prigode u  kojemu se ono pripremalo. Glavni ciljevi naše udruge su da se promovira i zaštiti od zaborava ono što je karakteristično za naš kraj, kao što su običaji, jela, toponimi, znamenitosti, tradicijska gradnja, povijesni lokaliteti, pa i neki znameniti ljudi i žene iz Runovića. U svemu tome želimo istaknuti važnost žene kao „čuvarice ognjišta“,  čija se uloga na selu u ovim vremenima reinterpretira na suvremen način, međutim uvijek kroz vrijednosti koje smo baštinile. Udruga kroz sve aktivnosti promovira naše selo koje se pomalo okreće i turizmu, pa nas raduju obnovljene kuće na Umljanima i Podosoju, i turisti koji dolaze. No i  u tome svemu treba zadržati svoju originalnosti i dušu. Pripremamo radionice o ruralnom turizmu, a na ljeto ćemo ponovo organizirati i Mitsko Podosoje, kulturnu pjesničku večer kojemu je potka lik i djelo našeg Podosojanina i najvećeg živućeg hrvatskog pjesnika Petra Gudelja. U aktivnostima stalno participira dvadesetak članica, a osim cura koje su brale i pripremale zelje, u široj organizaciji ovog događaja su još sudjelovale i Anita Jerković, predsjednica Udruge, Anamarija Buljan, tajnica, Martina Puljiz, kao i moja, dislocirana malenkost. Sve aktivnosti Udruge potpomaže i Općina, kao i drugi sponzori, poput TZ Imota, Vinarija Jerković, Mijukić Prom, Ars Illyrica i Bio Verdura,riječi su potpredsjednice udruge Sande Lončar.

OKVIR 2: U brdima Runovića pravo je blago divljega zelja-Evo i nekoliko vrsta koja su i dan danas zahvaljujući članicama udruge zadržali svoja imena.A imena su dobivali slučajno.Odriži joj žile i nadij joj ime govorili su stari :Grzdulja,Šurlin,Kokošja volja,Zečje mudance,Volujsko ili Volinje uvo,Kukurik,Divlja mrkva Ljukelj,Kozioroga,Divlji Bob,Lucina pica ,Šćavelj,Bokvica ,Radić, Žutinica, Crljenak, Mišakinja,Bila mličika, Koromač, Ljubica, Škripavac, Razgon, Podlanica, Vranina noga, Kostriš, Lepušina, Žuta Žila, Dimnjača, Iglica, Kozja brada, Salatuša, Lukovac, Krvava, Zvončić, Ivica, Crni sljez,LOboda,Tušć,Šćir,Ljuta trava,Žbun….

Tekst i snimci:Braco Ćosić

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail