Nekoliko činjenica o kiviju koje zasigurno niste znali

Kivi je voće koje svakako zaslužuje našu pozornost. Iako pomalo neobično izgleda, dlakav izvana, a zelen iznutra, kada je u pitanju količina vitamina i minerala koncentriranih u samo jednom plodu, nema mu premca.

1. Odličan izvor velike količine vitamina C i E

Iako je ovo činjenica koju ste možda i znali, toliko je važna da je jednostavno nismo smjeli izostaviti s naše liste. Samo dva kivija srednje veličine vašem organizmu osigurat će više nego duplu preporučenu dozu za vitamin C, a to je dvostruko više vitamina C nego što ga ima u naranči. U ovom slučaju, kivi djeluje kao saveznik u obrani od prehlade te će vam sada itekako dobro doći. Vitamin C, osim što kao jak antioksidans, pomaže poboljšati imunološki sustav i omogućuje vam da se lakše borite sa stresom. Ključan je i za sintezu kolagena, još poznatog kao protein ljepote.

2. Bogat je serotoninom

Da, da čokolada nije jedini izvor ovog hormona sreće. Stoga taj visokokalorični užitak odložite sa strane i navalite na kivi, hranit ćete se zdravije i riješiti se viška kilograma jer serotonin u kiviju između ostalog regulira i apetit.

kivi

3. Moć magnezija i kalija

Želite li se osjećati bolje? Istraživanja su pokazala kako u kiviju ima čak 30 mg magnezija koji je ključan za normalno funkcioniranje živčanog sustava jednako kao i mišića. No, kada je u pitanju i drugi jednako važan mineral, kalij, jeste li znali da ga u kiviju ima čak 20% više nego li u banani? Kalij je nužan za zdravlje krvnih žila, prevenciju moždanog udara i osteoporoze.

4. Kemijski sastav i glikemijski indeks

Kivi uopće ne sadrži masnoću, a kada su u pitanju vlakna, samo dva manja ploda kivija sadrže više vlakana nego cjelovite žitarice za istu količinu. Što se tiče glikemijskog indeksa koji iznosi 52, mogu ga konzumirati i osobe koje se bore s dijabetesom.

5. Probava će vam biti zahvalna

Kada je u pitanju poboljšanje i regulacija probave, kivi je spas. Upravo zbog velike količine vlakana i minerala magnezija pomoći će vam da se riješite opstipacije. Uz smokvu kivi je jedan od najpoznatijih prirodnih regulatora probave, zato se kao takav često nalazi u sastavu lijekova za reguliranje probave na prirodnoj bazi.

Recept za zeleni smoothie s kivijem

Sastojci:

– 2 oguljena kivija
– malo baby špinata
– 1 banana
– voda

Priprema:

Sve navedene sastojke zblendajte u blenderu. Odmah poslužite i uživajte.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail