Grejpfrut – baš ono što mi treba

Grejpfrut je tropska biljka koja dolazi s Barbadosa. Tamo su je zvali ”zabranjeno voće” što ovaj plod čini još zanimljivijim. Grejp pomaže u jačanju imuniteta, djeluje antikancerogeno i pomaže sagorijevanje masti. Aktivne komponente grejpa jako se dobro iskorištavaju i dugo zadržavaju u organizmu što povećava njegovu iskoristivost.
U 100 g grejpfruta nalazimo

  • 32 kcal
  • 0,8 g bjelančevina
  • 0 g masti
  • 11 g ugljikohidrata od čega je 1,6 g vlakana

Obiluje ponajviše vitaminom C i vitaminom A.

grejpfrut

Utjecaj na imunitet

Zbog sadržaja vitamina C grejp izvrsno jača imunitet. Ekstrakt sjemenki grejpa moćno je oružje u borbi protiv bakterija i gljivica koje mogu oslabiti imunološki sustav.

Djeluje antikancerogeno

Grejpfrut sadrži limonine. Ovi spojevi dokazano djeluju na mutagene stanice crijeva, pluća i dojke. Naringenin je još jedan od spojeva koji pozitivno djeluje na stanice raka prostate. Istraživanja pokazuju da ovaj spoj pomaže u popravku oštećene DNA molekule. Upravo ta oštećenja genetičkog materijala uzrokuju mutacije normalnih stanica.
Sok crvenog grejpa sadrži puno fenolnih spojeva. Ovi spojevi djeluju kao antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju razne bolesti ali i ubrzavaju starenje.

Grejpfrut ima pozitivan učinak na mršavljenje

Grejp sadrži vlakna koja nas duže drže sitima. Ista ta vlakna pomažu uklanjanju LDL kolesterola ali i triglicerida.
Prilikom odlaska na dijetu često se preporuča konzumacija grejpa natašte. Kako djeluje? Aktivni sastojci grejpa omogućuju lakšu kontrolu inzulina. Izostanak skokova u razinama inzulina spriječava preuranjeni osjećaj gladi.

Sok od grejpa smanjuje nastanak bubrežnih kamenaca i ublažava Alzheimerovu bolest.
Pitate se jeli bolji crveni ili žuti grejp? 
Istraživanja pokazuju da crveni ima veći udio korisnih komponenti za razliku od žutog i na taj način ima bolje djelovanje. Ukoliko nemate crveni nego žuti grejpfrut svakako posegnite za njim.

Možete ga oguliti i jesti kao plod, iscijediti njegov sok, dodati ga u smoothie ili ga narezati i dodati u salate. Izvrsno se slaže s rikulom i matovilcem.

OPREZ! Grejpfrut može imati interakciju s nekim lijekovima i na taj način poništiti njihovo djelovanje.
Ako pijete antibiotike, kontracepcijske pilule, primate terapiju za srce, alergiju ili povišen kolesterol pripazite na korištenje grejpa.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail