Je li modificirani škrob aditiv kojega se trebamo bojati?

U ljudskoj naravi je da se bojimo svega onoga što nam je nepoznato, tako se i ja sve više u zadnje vrijeme imam priliku susresti s raznim pitanjima o zdravlju i, naravno, zdravoj prehrani. Budući da imam prijateljicu koja je gotovo opsjednuta s tim da se zdravo hrani, iako i ona ima svoje „izlete” prema junk food-u (ali ipak je to samo ponekad), te čak i tada svaki sastojak pomno analizira. Jednom prilikom je tako s velikim užitkom grickala čips kad je uočila, za nju, neobičan dodatak – modificirani škrob.slani_stapici

Iako naziv djeluje pomalo zastrašujuće, mnogi bi iz toga zaključili da se radi o GMO-u, ali zapravo s njim nema nikakve veze. Modificirani škrob je dobiven, odnosno promijenjen kemijskim, fizikalnim ili enzimatskim putem kako bi imao svoju svrhu kao što je primjerice emulgator, stabilizator ili pak zgušnjivač. Dakle, nema apsolutno nikakve poveznice s genetskim modificiranim organizmima jer nije mijenjan genetski materijal namirnice. Taj sastojak koji se uvelike koristi u prehrambenoj industriji za postizanje optimalnog finalnog proizvod, nije štetan za ljudsko zdravlje, barem to još uvijek nije znanstveno dokazano. U prehrambenoj industriji modifikacijom škroba finalni proizvod postiže zadovoljavajuću konzistenciju. Prema tome, radi se zapravo o aditivu čija je svrha zadržavanje optimalnih organoleptičkih svojstava konačnog proizvoda.

Međutim, grickati čips je u redu ako takve visokokalorične namirnice dozirate i jedete samo povremeno, a ne umjesto večere primjerice. U svakom slučaju zdrava prehrana se temelji na svježe pripremljenim namirnicama koje uključuju povrće, voće, meso, ribu i ostale namirnice koje nisu industrijski prerađene, stoga i nastojte da vam takva hrana bude što češće na jelovniku.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail