Jedna jabuka na dan… daje odličnu pitu za van!

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. No postoji izreka: One apple a day keeps a doctor away, but if the doctor is cute, forget the fruit (Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, ali ako je doktor sladak, zaboravi voće!). U prijevodu ova poslovica gubi svoju čar, ali ako je i vaš doktor sladak, donosimo vam drugi način na koji jabuku možete upotrijebiti. Pretvorite je u super zdravu pitu.

pita_od_jabuka

Sastojci za zdravu pitu:

· 140 grama integralnog brašna

· 140 grama oštrog brašna

· 140 grama maslaca ili nekog biljnog ulja poput kokosovog

· 60 grama smeđeg šećera

· 1 žumanjak

· 3 žlice mlijeka

Ovi sastojci će vam trebati za koru. Kada ih sve pomiješate i dobijete lijepo kompaktno tijesto glatke teksture odvojite trećinu tijesta. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak (može i zamrzivač). Trebat će vam poslije. Potom tijesto razvaljajte u krug koji mora biti veći od promjera kalupa. Kada ga stavite u kalup ono mora sezati gotovo do vrha kalupa.

Sastojci za nadjev:

· 4 jabuke

· 80 g grožđica

· 60 g smeđeg šećera

· 2 žličice cimeta

· 2 žlice soka od limuna

· 1 žlica gustina

Jabuke naribajte i pomiješajte sve sastojke. Umjesto gustina, možete dodati i oraha. A umjesto grožđica bilo koje drugo sušeno voće koje volite.

Nadjev stavljate na tijesto kada je ono polupečeno. Sve stavite u kalup i potom izvadite trećinu tijesta iz frižidera. Taj dio tijesta možete naribati ili narezati na trake i slagati na vrh. Ako ga stavite samo razvaljanog, sjetite se probiti rupice kako bi zrak imao gdje ulaziti i izlaziti. Pecite dok gornji dio tijesta ne poprimi zlatnu boju. Za to će vam trebati otprilike 20 minuta.

Ova pita je zdrava varijacija pite od jabuka koja je zaista ukusna. Želite li još zdraviju verziju, umjesto šećera koristite steviju. Nadamo se da će vam se dopasti.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail