Mršaviti bez truda – ISTINA ILI LAŽ?

Sjedim ja tako nedjelju navečer pred televizorom s odlučnom namjerom da napokon nakon napornog radnog tjedna pogledam neki dobar američki film. I tako odluka je pala na jednu poznatu američku komediju. Ok, dakle sve je spremno, dijete je napokon zaspalo, ja se zavalila u omiljeni kauč i u desnoj ruci malo prije početka filma još lagano okrećem programe, kad sam naletila na reklamu tableta za mršavljenje, koje obećavaju ni više ni manje nego da ćete konzumiranjem upravo tih kapsula za mršavljenje sagorijeti kalorije koliko bi sagorjeli u 25 minuta trčanja ili pak 40 minuta bicikliranja.

shutterstock_76744024

Mene takve reklame, iskreno, jako naljute jer em su takvi preparati preskupi (koštaju oko 300kn), em varaju ovaj napaćeni narod, a istina-bog žene su zaista takve da im sve možeš prodati, još ako je riječ o mršavljenju bez truda nema te cijene koja je previsoka. Glavni sastojak tih dotičnih i “čudotvornih” tableta jest kemikalija dobivena iz čili papričice. On paprikama daje karakterističan ljuti okus, a poznat je pod nazivom kapsaicin. Istina, takva hrana povećava termogenezu odnosno povećava stvaranje toplne u organizmu i na taj način povećava potrošnju kalorija, što može rezultirati gubitkom pokoje dodatne kalorije, ali ta potrošnja nije nikako jednaka potrošnji kalorija koju biste ostvarili polusatnim trčanjem. Isto tako istina je da konzumacija crvene paprike utječe na smanjenje osjećaja gladi, ali to neznači da ćete izgubiti tek toliko da će vam se kilogrami istopiti preko noći.

shutterstock_197199833

Svakako, umjesto takvih skupih i nedjelotvornih preparata, radije iziđite sami sa sobom na čistac i promijenite svoj životni stil, a ne kao i uvijek zadnji čas tražiti neko novo instant rješenje. 

Jeste li ikad primjetili kako su modeli koji promoviraju takve proizvode uvijek istreniranog, nabildanog i nauljenog tijela? Pa zar stvarno mislite da ih je ležanje i svakodnevno pijenje tih kapsula dovelo do takvog izgleda? Naravno da ne, za takav izgled su potrebni sati i godine provedene u teretani uz svakodnevno biranje obroka i odricanje. Ne kažem da vam takav izgled treba biti cilj, ali samo vam želim ukazati na trikove kojima se proizvođači ovakvih proizvoda služe.

shutterstock_242033398

Upišite se u obližnju teretanu ili još bolje krenite u prirodu, jer ako želite trajnu promjenu i zadovoljstvo tjelovježbom se morate početi baviti. Također, umjesto masne i kalorične hrane, birajte svježe voće i povrće, integralni kruh i tjesteninu te malomasne sireve i jogurte. Za rezultat će vam možda trebati više vremena nego ste mislili, ali barem se nećete razočarati kao što biste se razočarali da ste opet dali novac za preparat koji ne djeluje.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail