Nekoliko praktičnih savjeta za ravan trbuh – čak i zimi

ravan_trbuhKrećite se bez obzira na doba godine

Nemojte birati izgovor za ljenčarenje, već se krećite kada god ste u prilici. Kome je malo zimskog zraka naškodilo? Nikome, štoviše dobro dođe i za razbistriti glavu. Svakako ćete bolje i spavati. Umjesto boravljenja u zagušljivim kafićima, predložite prijateljima šetnju. Imat ćete društvo, kretanjem ćete potaknuti probavu i definitivno ćete se puno bolje osjećati.

Jedite hranu koja je lako probavljiva

To ne znači odmah da morate na dijetu. U principu, u našem mentalitetu se nekako ustalilo ili sve ili ništa, znači ili jedem apsolutno sve što poželim ili smo na strogoj dijeti od lista salate. Zapamtite, to je apsolutno pogrešno. Trudite se jesti kvalitetne namirnice, svježe ili kuhane. Iz prehrane izbacite slatkiše, prženu hranu i prerađevine. Jedite jednostavna jela na žlicu.

Spriječite lošu probavu

Jedite dovoljnu količinu voća i povrća jer ćete tako svom tijelu osigurati dovoljno prehrambenih vlakana, a to znači da ćete potaknuti peristaltiku crijeva i poboljšati probavu.

Dišite trbuhom

Disanje trbuhom će vam također poboljšati probavu. Ovo je čak i svojevrsna meditacija. Dakle, dobro i za tijelo i za um.

Pijte dovoljno tekućine

Pod pojmom tekućine mislim na vodu i na nezaslađene biljne čajeve, a ako baš morate zasladiti neka to bude žličica meda. Osigurajte svom tijelu barem dvije litre vode dnevno.

Masirajte trbuh

Dok ležite ili se tuširate masirajte trbuh kružnim pokretima. Lagano pritiščući zatvorenom šakom ili dlanom masirajte trbuh kružnim pokretom u smijeru kazaljke na satu. Počnite malim krugom oko pupka postepeno povećavajući dok sasvim ne obuhvatite cijeli trbuh.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail