Nekoliko savjeta za sve one koji se žele udebljati

Koji god časopis ili televizijsku emisiju u današnje vrijeme pročitate, tj. pogledate, naići ćete na pregršt savjeta o tome kako smršavjeti, a i na raznorazne dijete koje doslovce bombardiraju s novim trikovima i informacijama. I sve to stoji, naravno, kao nacija smo pretili, te je logično da je mnogo više takvih kako-smršaviti tema. No, često zaboravljamo da postoji i ona populacija ljudi koji muku muče upravo sa suprotnim problemom, naime, nikako se ne mogu udebljati. A ako ćemo iskreno, mnogo je teže mršavoj osobi udebljati se nego višak kilograma skinuti. Mršavljenje je, površno gledajuć, jednostavnije, iako je kod mršavljenja najveći izazov zapravo održavanje postignute tjelesne mase i vitke linije. Mršava osoba koja se želi udebljati mora prvo povećati broj adipocitnih (masnih) stanica u potkožnom tkivu, a tek onda ih puniti. Naravno, tjelesna masa povećava se samo u slučaju kada je energetski unos veći od potrošnje organizma. Kako bi se tjelesna masa povećala za jedan kilogram, potrebno je hranom unijeti višak od 7000 kcal. Ako vam se to čini kao da to nije problem, vjerujte da biste se prevarili jer to je u količini namirnica pravo jedno malo brdo hrane. Podrazumijeva se da to nećete pojesti sve odjednom, već unos namirnica (višak) treba unositi planski tako da dnevni energetski unos povećate za 500 kcal. Tim tempom kroz period od dva tjedna vaša sobna vaga trebala bi pokazivati kilogram više.

sendvič

Kako bi vam povećan unos hrane bio što jednostavniji, a da se istodobno ne natrpavate hranom tako da se osjećate loše i tromo, slijedite ovih nekoliko jednostavnih savjeta:

1. Jedite veće porcije za doručak, ručak i večeru, a ne bi bilo loše u jelovnik uvesti i još jedan dodatni obrok.
2. Zapamtite ovo – užine su važne! Postoji mnoštvo ideja od kojih su suho voće, mješavina suhog i orašastog voća te pločice sa sušenim voćem i sjemenkama samo neke od njih. Držite takve namirnice u ladici radnog stola na poslu ili u torbi kako bi vam uvijek bile pri ruci.
3. Kada se radi o debljanju, to nipošto ne znači sljedeće – natrpavajte se fast foodom. To znači da trebate jesti energetski nabijenije, ali ipak zdrave namirnice kao što su grah, sjemenke, orašasti plodovi, grašak, avokado, tvrdi sir itd. Tjesteninama bez ustručavanja dodajte meso s umakom, naribani sir, jedite riblju paštetu te voćne frapee koji su istodobno i osvježavajući i vrlo zasitni. Dakle, osim na energiji, dajte prednost prije svega kvaliteti namirnica.
Primjerice, uz juhu slobodno možete jesti krekere, a na kruh koji jedete uz glavno jelo namažite maslac.
4. Uz obrok, kao i između obroka, slobodno pijte voćne sokove (naravno prirodno cijeđene), a za međuobrok pijte jogurt ili mlijeko. Ovo su svakako vrlo učinkoviti načini kojima se povećava unos energije.
5. Probajte energijom bogate dodatke prehrani kojih na tržištu ima zaista ima mnogo. Samo je važno napomenuti kako se ti dodatci uzimaju između ili kao dio obroka, a nipošto nisu zamjena za obrok.
6. Naravno, jednako kao kada osoba želi smršavjeti, poželjno je savjetovati se sa stručnom osobom (liječnikom, nutricionistom, osobnim trenerom), što je i slučaj i kod debljanja. Dakle, potražite stručni savjet kako bi to vaše debljanje bilo zdravo debljanje, a ne poniranje u još gore i teže rješive zdravstvene probleme.
L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail