Orzoto s kozicama – idealan ljetni ručak

Orzoto je varijanta rižota. Umjesto riže u ovom receptu koristit ćete orzo ili ječam koji je po svojoj teksturi poprilično nalik riži. Ipak, od riže ga razlikuje njegova nutricionistička podloga. Orzoto je prava gurmanska poslastica, posebice u kombinaciji s kozicama. Ima li ljeti što ukusnije?

Orzo ili ječam

Ječam je jedna od najstarijih žitarica u Europi. Drevne civilizacije su ovu žitaricu koristili kao novac! Ječam se koristi u proizvodni alkoholnih pića, kruha ali i kao zamjena za kavu. Ono što će ovo jelo razlikovati od bilo kojeg drugog je upravo nutricionistički značaj ove žitarice. Ječam je bogat topivim i netopivim vlaknima. Beta glukan kao topivo vlakno smanjit će razinu kolesterola. Ova žitarica je posebno preporučljiva dijabetičarima. Vlakna će usporiti apsorpciju glukoze i time doprinijeti kontroli razine glukoze. Ova biljka sadrži i vitamin B12 koji se nalazi uglavnom u hrani životinjskog podrijetla. To ga čini izvrsnom hranom za vegetarijance. Sadrži i vitamin B5, tj. pantotensku kiselinu. Ovaj vitamin je esencijalan u energetskom metabolizmu stanica. Od minerala obiluje kalijem, magnezijem, cinkom i željezom. Ječam sadrži i lignane. To su tvari u skupini fitoestrogena koji pomažu održavanje zdravog hormonalnog statusa. Osim toga smanjuju i rizik od nastanka karcinoma.

Orzoto – sastojci

350 g ječma
200 g kozica
3 režnja češnjaka
1 glavica crvenog luka
1 dl bijelog vina
riblji temeljac
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema

Orzoto je jelo koje se brzo priprema. Ako ste vješti u kuhinji, 15 minuta bit će vam dovoljno. Da bi započeli s pripremom orzota, prvo je potrebno skuhati orzo. Skuhajte ga do pola. U tavi ili loncu luk popržite na maslinovom ulju. Prethodno ga nasjeckajte. Potom dodajte češnjak, orzo i riblji temeljac. Podlijevajte s bijelim vinom. Smjesa mora biti gusta poput rižota. Kada je orzo pri kraju kuhanja, dodajte kozice. Najbolje ćete procijeniti vrijeme za dodavanje kozica kada orzo bude ‘al dente’. Kuhajte još nekoliko minuta koliko kozicama treba. Sol i papar dodajte po želji. Ako želite, možete dodati još poneki začin poput lovora. U ovu kombinaciju možete dodati i povrće poput tikvica. Neka to bude neposredno prije kozica kako se tikvice ne bi raspale.
Priprema ovog jela ne zahtijeva puno vremena. Ovim receptom donijet ćete pravo ljetno osvježenje za vaš stol. Dobar tek!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail