Pesto genovese – umak od bosiljka

Umak od bosiljka

Pesto genovese tradicionalni je talijanski aromatični umak od bosiljka koji potječe iz regije Ligurija. Koristi se kao hladni umak za tjesteninu, njoke, premaz za pečeno meso ili jednostavno kao namaz na bruskete (zapečeni kruh). Umak pesto dobio je ime od talijanske riječi „pestare” što znači ‘tući, gnječiti’ i to upravo zbog načina na koji se priprema. U nekim azijskim zemljama bosiljak se u antičkim vremenima smatrao svetom biljkom koja se koristila u medicinske svrhe i bila dio nekoliko antičkih farmakopeja, te se koristila u slučaju probavnih smetnji i menstrualnih bolova.

Bosiljak i češnjak imaju neizmjerno mnogo pozitivnih učinaka na cijeli organizam, od toga da pomažu bubrezima i Pestojetri u eliminaciji toksina, stimuliraju imunološki sustav, djeluju umirujuće kod nesanice i razdražljivosti te štite kardiovaskularni sustav. Pinjoli i maslinovo ulje izvanredan su izvor korisnih masti i dragocjenih minerala koji štite zglobove i kožu.

Danas postoje mnoge varijante ovog umaka i po sastojcima i po načinu pripreme, međutim, najukusniji je onaj pripremljen po originalnom receptu. Naime, za pripremu izvornog pesta potrebno je imati kameni mužar i drveni tučak jer se pripremom umaka u blenderu riskira oksidacija listova bosiljka i njihovo zagrijavanje, što mijenja okus umaka. Dakle, ako možete, pripremite ga s mužarom i tučkom. Također, listovi bosiljka moraju biti sasvim suhi i ne smiju biti oštećeni (opcija usitnjavanja listova rukom prije ubacivanja u mužar ne dolazi u obzir!) jer pucaju žilice u kojima se nalazi esencijalno ulje te uzrokuju oksidaciju listova, a umak će biti pretaman i imati oštar „zeljast” okus. Isti problem vam se može dogoditi ako koristite blender, ali možete jednostavno izbjeći zagrijavanje smjese tako da blender postavite na najmanju brzinu, a nakon što stavite listove bosiljka, blendajte sekundu-dvije, zatim zaustavite i ponovite koliko god puta bude potrebno, lagano dolijevajući ulje. Još jedan savjet je da stavite plastičnu posudu blendera skupa s oštricom u hladnjak sat vremena prije nego ćete ga koristiti.

Prosječna porcija pesto umaka kojom ćete začiniti tjesteninu ili njoke trebala bi iznositi 40 g i sadrži oko 200 kcal. Sastojci su za četiri osobe, ali ako želite, možete zamrznuti pesto umak u malim staklenkama i izvaditi ga po potrebi. U hladnjaku ga možete čuvati maksimalno 3 – 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

Pesto Genovese

Pesto genovese (izvorni recept)

Sastojci:

 • 50 g malih listova bosiljka
 • 100 ml maslinovog ulja, blagog okusa
 • 1 žlica pinjola
 • 6 žlica naribanog parmezana (Parmigiano Reggiano)
 • 2 žlice naribanog pecorina (Pecorino)
 • 2 režnja češnjaka
 • prstohvat krupne soli

Priprema:

 • Nježno operite listove bosiljka pazeći da ih ne oštetite i pustite ih da se skroz osuše na čistoj kuhinjskoj krpi.
 • U mužar stavite češnjak i prstohvat soli te dobro istucite tučkom.
 • Kad dobijete konzistenciju kreme dodajte pinjole i zgnječite i njih.
 • Sad dodajte četvrtinu listova te ih gnječite tučkom laganim kružnim pokretima. Esencijalno ulje nalazi se u žilicama listova bosiljka, stoga ih ne trebate jako gnječiti, već lagano „razbijati” kružnim pokretima. Kad ste ih dovoljno zgnječili, nastavite s ostalim četvrtinama.
 • Kad ste završili s listovima bosiljka, dodajte naribani parmezan te pecorino i jednakim kružnim pokretima ujedinite sastojke.
 • Na kraju, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje blagog okusa kap po kap u smjesu, lagano miješajući tučkom dok ne dobijete homogenu smjesu.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail