Pizza bez tijesta

Pizza je, bez premca, svjetsko jelo. Omiljeno jelo mlađih i starijih, s raznim dodacima može se naći na stolu siromašnih i onih imućnih. Kako bilo, zalogaj pizze mnogima uistinu predstavlja zalogaj božanstva, onoga „the best of”.
Zato ni ne čude bezbrojne varijacije ovog jela koje u svakom svom obličju može biti idealno baš za vas ili nekoga do koga vam je veoma stalo. Iz tog razloga, predlažemo jednu neobičniju verziju pizze – bez tijesta. Da, i to postoji.
Naime, današnje izobilje hrane u svijetu i želja da se nahrani što veći broj ljudi, u suradnji s različitim industrijama, pokazalo je i svoje slabe strane, pa nemalo ljudi ima brojne probavne tegobe, probleme s kilogramima i slično zbog čega se moraju odreći nečega što jednostavno svi vole.
Međutim, zašto bi se odrekli ičega kad postoji zdrava alternativa?
Ovdje će nam uvelike pomoći kraljica stola siromašnih i saveznik zdravlja – instant kukuruzna krupica, pura, palenta, žganci ili kako je već po različitim dijelovima Hrvatske zovu.

 

shutterstock_264246101

Sastojci:
palenta: 450 g
rajčica (pelat): 240 g
mozzarella: 200 g
parmezan: 50 g
šampinjoni: 150 g
maslinovo ulje
rikola (rikula/rukola/riga): 50 g
bosiljak
origano
sol

 

 

 

Priprema:

PODLOGA:
Pripremite palentu na uobičajen način prema uputama na vrećici, što znači da tijekom kuhanja dodate sol, maslinovo ulje te prema kraju miješanja još parmezan. Još vruću smjesu stavite u škrovadu u koju inače pečete pizzu ili nešto manju i ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite nadjev.

NADJEV:
Rajčice (najbolje bi bilo da su domaće, ali ako nije sezona, poslužit će i pelati iz konzerve) malo prodinstajte kako bi višak tekućine ispario (i gljive će pustiti vodu) i smjesa postala gušća i dodajte bosiljak.

Na palentu rasporedite rajčice, zatim sir izrezan na ploške, gljive i pospite sve origanom.
Stavite u pećnicu i zapecite nekih 10 – 15 minuta na 200˚C.
Izvadite iz pećnice, pospite rikolom i uživajte bez grižnje savjesti!

 

Napomena:  Količine su okvirne, ovise o veličini škrovade u kojoj pečete i volite li nečega više ili manje. Najbitnije je da pazite na sol i tekućine u nadjevu. Ako dodajete više parmezana, ne morate ni stavljati sol u palentu, možda malo u rajčice (ako nisu domaće).

G.Dujmović

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail