Post blagdanska detoksikacija

detoksikacija

Blagdani su prošli. Pretjerali ste u svemu, osobito kada su hrana i piće u pitanju, ali zaista ste uživali. Sada je vrijeme da se vratite na “pravi ” put,  napravite detoksikaciju i opet nastavite uz Zdravu Kuhinju sa zdravom prehranom. No, prvo ćemo napraviti kratku reviziju onoga što smo jeli i pili, kako bismo crno na bijelo spoznali kakvu smo štetu svom organizmu sa pretjerivanjem nanijeli.

Vino

Blagdani su vrijeme kada si dopustimo pokoju čašicu više. U prosjeku se za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika popije i do deset boca vina po osobi, što zaista nije malo.

KALORIJE: Ako ćemo to energetski preračunati u svoje tijelo ste unijeli 5100 kcal, odnosno čak do 7400 kcal ako ste ljubitelj desertnih vina.

Kako to utječe na organizam?

Čaša vina povremeno uz obrok je zapravo preporučljiva, ali ova količina koju konzumiramo za blagdane pričinjava pravi stres za naš organizam pogotovo za organ koji djeluje kao spužva, a to je jetra. Velika količina alkohola ometa apsorpciju vitamina B, dok jetra postaje preopterećena prevelikom apsorpcijom toksina.

Detoks plan

Za uspješan detoks jetre za ručak pripremite brokulu ili kupus na lešo. Od voća preporučljivo je konzumirati borovnice i brusnice, a za piće si pripremite krepki sok od cikle. Antioksidansi koji unesete u svoje tijelo pomoći će vam u neutraliziranju slobodnih radikala koje ste tokom blagdana pretjerano unijeli u svoje tijelo. Također, odličan recept za detoksikaciju jetre je i jogurt sa žličicom kurkume.

Pivo

Za vrijeme blagdana se u prosijeku konzumiraju i do četiri limenke piva dnevno, što svakako nije malo, jer ako to pomnožimo sa otprilike deset udarnih dana blagdana dobijemo zapanjujuću količinu od 40 limenki piva. Budući da je svaka limenka u prosjeku od pola litre, to znači da ste za vrijeme blagdana popili nevjerojatnih 20 litara piva.

KALORIJE: Ako tu količinu preračunamo u energetsku vrijednost to znači da ste u prosjeku u svoje tijelo unijeli nevjerojatnih 12500 kcal.

Kako to utječe na organizam?

Da, da pretjerivanje s ovim pićem zasigurno vam je nadodalo nekoliko centimetara u struku. A pivo baš poput vina jetru stavlja pod dodatno opterećenje.

Detoks plan 

Kako biste izgubili nagomilane centimetre u struku u jelovnik uvrstite lagano meso, te svakako voće i povrće. Lagane i nemasne juhe također su dobrodošle. Uz ovo svakako počnite opet sa laganom tjelovježbom u okviru svojih mogućnosti, a ako vam je i to pretjeran izazov, svakako pješačite.

detoksikacija

Blagdanske mesne delicije

Blagdani su vrijeme kada u pojačanoj mjeri konzumiramo i ne tako zdrave mesne prerađevine poput pršuta, kulena i raznih drugih vrsta mesnatih proizvoda.

KALORIJE: Ovo su sve vrlo kalorične namirnice, no osim toga sadrže jako puno soli, što svakako nije preporučljivo.

Kako to utječe na organizam?

Takvom hranom unosimo u tijelo velike količine zasićenih masnih kiselina, velike količine soli i nitrata koji u suhomesnatim proizvodima imaju ulogu konzervansa, ali se povezuju s mogućim uzročnicima raka debelog crijeva. Također velika količina soli utječe na povišenje krvnog tlaka.

Detoks plan

Kako biste se riješili viška soli iz organizma, pripremite ukusan sok od selena koji veže natrij unesen mesnim prerađevinama i diurezom ga luči iz organizma.

Kolači

U blagdansko vrijeme konzumiramo i velike količine slatkih delicija. Bez obzira koji vam je najdraži, mađarica, baklava ili suhi kolačići, šteta je učinjena.

KALORIJE: Ako obožavate baklavu u tijelo ste u prosijeku unijeli nevjerojatnih 6000 kcal, a ako vam je omiljeniji štrudel onda ste u organizam u prosjeku unijeli 3700kcal.

Kako to utječe na organizam?

Velika količina šećera i masnoća pravi je okidač za pojačanu žudnju za hranom. Također, velika količina šećera remeti nivo inzulina u krvi, a sve ovo uistinu opterećuje vašu gušteraču.

Detoks plan

Kako biste svojoj gušterači napokon dali mali predah i normalizirali šećer u krvi, preporuča se jesti lagana kuhana jela sa niskom glikemijskim indeksom.

Paštete i sirevi

U vrijeme blagdana konzumira se jako kalorična hrana poput raznih pašteta i sireva. Osobito je kalorična ona pripremljena od guščje jetre.

KALORIJE: U vrijeme blagdana u tijelo unesemo i do 8000 kcal.

Kako to utječe na organizam?

Velika količina zasićenih masnih kiselina negativno utječe na razinu kolesterola te dodatno opterećuje rad srca.

Detoks plan

Kako biste poništili pretjeran unos zaićenih masnih kiselina u organizam potražite spas u voću i povrću. Sada su za konzumiranje svakako dobrodošle namirnice poput lososa i sardina.

Kava

U vrijeme blagdana također konzumiramo više kave nego inače, a to znači i više stimulansa kofeina koji u razumnim količinama pomaže, ali u većim količinama ima sasvim suprotan učinak.

KALORIJE:  Ukoliko obožavate cappuccino u svoje tijelo tokom blagdana unosite otprilike 3800 kcal, a ako preferirate cappuccino sa šećerom, kalorije se penju i do 5500.

Kako to utječe na organizam?

Kofein je stimulans koji u malim količinama pomaže, a u velikim količinama je jako štetan jer izaziva stanja poput nervoze pa sve do napadaja panike.

Detoks plan

U ovom slučaju čaj od kamilice će vam pomoći da se smirite. Bilo bi najbolje kada biste moli izbaciti kofein iz svoje dnevne rutine. Svakako ne činite to naglo, već postepeno, smanjujući broj šalica kave na dan.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail