Povrtni koktel zdravlja

Stiglo je proljeće, vrijeme kada se priroda budi i cvate, a to je ujedno i vrijeme kada je izbor voća i povrća daleko raznolikiji i veći nego tijekom dugog i hladnog zimskog perioda. No, premda proljeće mami na izlaske vani, svejedno se često osjećamo tromo i umorno, kao da nam nedostaje vitamina i energije, rekli bismo. Zato bi bilo dobro da umjesto jutarnje užine ili popodnevnog međuobroka počastite svojim tijelom pravim povrtnim koktelom zdravlja. Za pripremu ovog vrlo zdravog povrtnog koktela nije potrebno apsolutno nikakvo kulinarsko umijeće, dovoljno je da posjedujete sokovnik i štapni mikser. Koktel se sastoji od rotkvica, naranče, mrkve i limunovog soka, rekli bismo pravi koktel vitamina C koji će vam pomoći da prebrodite baš sve proljetne viroze koje bi vas mogle pokoriti.

rotkvica

ROTKVICA
Rotkvica je povrće vrlo specifičnog i jakog (začinskog) okusa, poznato kao dodatak salatama, raznim juhama i ostalim jelima. U narodu je od davnina poznat kao prirodni lijek za poboljšanje probave, što je svakako važna komponenta ako ste se odlučili za proljetni detoks. Kao namirnica izrazito je siromašna kalorijama, dok je s nutritivne strane visokovrijedna namirnica bogata vitaminima C, K i B6, dok od minerala sadrži značajnije količine kalija, mangana i bakra.

naranca

NARANČA

Voće koje je dostupno tijekom cijele godine, izrazito sočnog i slatkog okusa izvrstan je izvorom antioksidansa vitamina C. Osim kao antioksidans, vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena koji je vrlo bitan za održavanje gipkosti i elastičnosti kože. Naranče su bogate pektinom, a siromašne kalorijama te ne sadrže zasićene masne kiseline i kolesterol. Pektin je inače polisaharid čijom konzumacijom pomažemo očuvati sluznicu crijeva. Nadalje, naranča je odličan izvor vitamina poput pantotenske kiseline, tiamina i riboflavina, a od minerala svakako valja spomenuti značajnije količine kalija, kalcija i magnezija.

mrkvaMRKVA
Ovo slatko i korjenasto povrće odličan je izvor beta karotena, provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u također jedan od ponajboljih antioksidanasa, vitamin A te je ključan za ljetno razdoblje koje izuzetno djeluje nepovoljno na kožu. Osim vitamina A, odnosno betakarotena, mrkva obiluje i drugim vitaminima i mineralima poput folne kiseline, vitamina K, cinka, kalcija, kroma i cinka. Kao i većina voća i povrća, mrkva je bogata vlaknima koji potiču probavu, tj. peristaltiku crijeva.limunLIMUN
Limun je još jedan predstavnik agruma koji je vrlo važan izvor vitamina C. Inače, kao antioksidans, vitamin C štiti naše stanice od oksidativnog stresa neutralizirajući slobodne radikale i time štiteći tjelesne stanice od narušavanja balansa. S druge strane, budući da je vitamin C topiv u vodi, povećane količine ovog vitamina izlučuju se urinom, što znači da apsolutno nema opasnosti od toksičnosti. Osim što je nutritivno vrlo bogat vitaminima i mineralima, limun, tj. limunov sok, ubrzava rad metabolizma te samim time pospješuje rad crijeva i mršavljenje.

koktel

 

Priprema koktela:

Sastojci:
rotkvica: 10 dag
mrkva: 25 dag
naranča: 1 kom.
limunov sok: 0,5 dcl

Priprema:
Naranču i mrkvu uz pomoć sokovnika iscijedite u sok, a rotkvice naribajte, te iscijeđeni sok prelijte preko toga. Potom služeći se štapnim mikserom sve dodatno usitnite da smjesa postane jednolična. Začinite limunovim sokom te po želji malo posolite. Uživajte u krepkom i nutritivnom proljetnom koktelu zdravlja!

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail