Pravilo od 5 sekundi – ima li u tome istine?

Koliko često prakticirate pravilo od 5 sekundi?

Koliko puta vam se u životu dogodilo da vam hrana slučajno padne na pod? Zasigurno mnogo. No, isto tako vjerujem da ste čuli i za tvrdnju da se ta ista hrana koja je pala na pod može konzumirati podigne li se u roku od 5 sekundi budući da za to vrijeme nije postala kontaminirana, odnosno, laički rečeno, bakterije se za nju nisu stigle uhvatiti i pokvariti je. No, ima li u tome istine? Što kažu istraživanja? Zaista zanimljivo pitanje na koje vjerujem ne možete sa sigurnošću dati odgovor, ali zato znanstvenici mogu, stoga nastavite čitati.

Istraživanje na temu pravilo od 5 sekundi

Na ovu temu – pravilo od 5 sekundi – 2006. godine provedeno je istraživanje, a rezultati su objavljeni u uglednom znanstvenom časopisu Journal of Applied Microbiology (List primijenjene mikrobiologije), a rezultati provedenog istraživanja su i više nego zanimljivi. Ispitivanje kontaminiranosti, tj. zagađenosti bakterijama, vršilo se na više različitih vrsta površine i to na keramičkim pločicama, parketu i tepihu. Sve tri površine kontaminirane su salmonellom, a pet minuta kasnije na kontaminirane površine stavljena je tjestenina i kruh, te su se uzorci za analizu uzimali periodično, nakon 5 sekundi, 30 sekundi i nakon 60 sekundi. Zatim su se uzorci nosili na analizu kako bi se utvrdilo koliko je bakterija s kontaminirane površine prešlo na hranu. Analiza je također provedena na isti način i nakon nekoliko sati i to u razmacima od 2, 4, 8 i 24 sata.

pravilo_od_5_sekundi_1

Doznajte što je analiza pokazala!

Rezultati analize bili su, u najmanju ruku, zanimljivi. Kontaminiranost hrane, s obzirom na protok vremena nije imala nikakav utjecaj na količinu pronađenih bakterija na površini namirnice. Prema tome, možemo reći da pravilo od 5 sekundi – ne vrijedi. Međutim, pokazalo se kako je s protokom vremena je broj bakterija s kontaminiranih površina zapravo – opadao. Ali, stupanj kontaminiranosti namirnice razlikovao se s obzirom na površinu. Tako su tjestenina i kruh koji su bili u doticaju s parketom i keramičkim pločicama bili kontaminirani 63%, dok su te iste te namirnice koje su se nalazile na tapetu bile kontaminirane tek 1 %. Iz svega proizlazi da je tepih najsigurnija površina s koje možete konzumirati hranu nakon pada.

Hoćete li prakticirati pravilo od 5 sekundi?

Bez obzira na to što vaš tepih naoko izgleda vrlo čisto i uredno, ne zaboravite da su bakterije golom oku nevidljive te se svakako izlažete riziku od zaraze pojedete li palu namirnicu na pod. Hoćete li prakticirati pravilo od 5 sekundi je na vama. Napomenimo i to da je također istina da postoji vjerojatnost mala da će se toliko opasne bakterije naći na površinama poput tepiha ili keramičkih pločica u kuhinji ako redovno održavate higijenu svog doma, no opasnost ipak vreba. Ipak, ako vam zadnja kockica omiljene čokoladice padne na neku javnu površinu kojom cirkulira veliki broj ljudi ili bilo koju drugu imalo sumnjivu – radije se odrecite toga ovog puta.

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail