Prehrana u trudnoći

Trudnoća je posebno iskustvo u životu svake žene. Nakon što ostanete u drugom stanju ne skrbite više samo za sebe, već i još jedan život. Tom novom stanju potrebno je prilagoditi stil života, ali i prehrane. Prehrana u trudnoći je vrlo bitna stavka kako bi ste rodili zdravo dijete i izbjegli nakupljanje suvišnih kilograma.

Promjene na tijelu

Prehrana u trudnoći treba biti prilagođena i zbog brojnih promjena na tijelu žene koje se vide i nakon poroda. Volumen krvi raste. Količina krvi koju srce ispumpa povećava se za 30 – 50 %. Posljedično, bubrezi moraju filtrirati veće količine krvi. Napretkom trudnoće dolazi do opterećenja probavnog sustava. Maternica vrši pritisak na crijeva, pa često dolazi do probavnih smetnji. Visoke koncentracije progesterona koji se još naziva i hormon trudnoće mogu usporiti peristaltiku crijeva. Nerijetko se javljaju mučnina i žgaravica. Zbog većih potreba za inzulinom u trudnica se može pojaviti gestacijski dijabetes, što povećava rizik od rođenja pretilog djeteta. Prehrana u trudnoći je uslijed svih navedenih promjena jako bitna komponenta tih 9 mjeseci.

Prehrana u trudnoći

Prehrana u trudnoći treba biti bazirana na cjelovitim žitaricama, obilju voća i povrća. Uvrstite pet obroka u svoj jelovnik. Pijte obilje tekućine, 2 do 3 litre dnevno. Ne preskačite doručak čak i ako imate problema s mučninom. Hranom je možete ublažiti. Jedite hranu koja nije puno začinjena, masna ili pržena. Izbjegavajte onu hranu koja nije zdravstveno sigurna poput sirove ribe, sirovog mesa , školjaka i sličnih delikatesa. Najveća zabluda je da jedete za dvoje. Ne, jedete za sebe, a dijete će sve što mu je potrebno dobiti preko vašeg krvotoka. U drugom tromjesečju uvedite 340 kcal na dan više, a u trećem 450 kcal više. Jedite hranu koja sadrži velike količine vitamina i minerala, a izbjegavajte industrijski prerađenu hranu. Izbjegavajte dijete. Nipošto ne prakticirajte one temeljene na potpunom izbacivanju masti ili ugljikohidrata. Ugljikohidrati su osnovni izvor energije, a masti će omogućiti normalan razvoj organa poput mozga u ploda.

Mučnina

Tijekom prvog tromjesečja možete imati problema s mučninom. Ovo se uglavnom javlja zbog poremećaja hormona na koje se organizam treba naviknuti. Preporučeno je jesti 5 obroka dnevno. Važnost međuobroka je velika patite li od jutarnjih mučnina. Za međuobrok birajte proizvode od cjelovitog zrnja, krekere, svježe voće ili muesli pločice. Uvijek nosite mala pakovanja ovakvih proizvoda. Jedite i pijte polako. Naglasak je na laganoj hrani. Izbjegavajte češnjak, luk, citruse, ljutu i začinjenu hranu. Đumbir je prirodni lijek protiv mučnine, pa ga je poželjno uvrstiti u prehranu. Ovo možete napraviti u obliku čajeva. Pijte dovoljno tekućine i voćnih sokova jer se povraćanjem gube elektroliti.

prehrana u trudnoći mučnina

Žgaravica

Prehrana u trudnoći može biti lijek za sprječavanje žgaravice. Ona se javlja kao osjećaj žarenja u želucu koji se može protezati čak do grla. Ovo se događa jer plod pritišće želudac uslijed čega se želučana kiselina podiže u jednjak. Kako bi ste ovo spriječili izbjegavajte jesti kasno. Nemojte jesti citrusno voće, rajčice, proizvode od rajčica i pepermint. Ne jedite masnu i jako začinjenu hranu. Izbacite kavu, voćne sokove, papriku i luk. Nažalost, i svima draga čokolada može biti uzročnik ovog problema. Prilikom spavanja podignite uzglavlje. Odjeća koju nosite neka bude ugodna. Izbjegavajte usku odjeću koja može raditi dodatan pritisak na trbuh.

Konstipacija

Konstipacija se javlja kao posljedica smanjenog motiliteta crijeva zbog hormona ili uslijed pritiska ploda na debelo crijevo. Kako bi izbjegle upotrebu laksativa, probajte s ovih nekoliko savjeta. Jedite hranu bogatu netopvim vlaknima. Ona će ubzati peristaltiku i navući vodu. Njih ćete naći u cjelovitim žitaricama, zelenom povrću te kori voća i povrća. Pijte dovoljno tekućine, barem 2 l dnevno. Konstipacija se često javlja uslijed dehidracije. Uvedite laganu tjelovježbu, hodajte ili potražite programe vježbi za trudnice. Izbjegavajte prerađenu hranu i slatkiše koji mogu pogoršati ovaj problem. Voćni sokovi poput onih od marelica i šljiva pomoći će vašoj probavi.

Napomene

Prehrana u trudnoći podrazumijeva i dodatke prehrani u koje ubrajamo folnu kiselinu. Uvedite 400 mikrograma ovog vitamina kako bi ste spriječili oštećenje neuralne cijevi u ploda. Magnezij će pomoći opuštanju mišića maternice ako imate kontrakcije. Ne uzimajte druge dodatke prehrani bez savjetovanja sa stručnjakom. Pri tome se misli i na biljne dodatke, čajeve i slične pripravke.
Promjene mirisa i okusa su u trudnoći normalne. Spriječavaju vas da pojedete nešto što bi moglo naštetiti vama ili djetetu. Kavu ne trebate u potpunosti izbaciti, ali pripazite na količine kofeina koje unosite. Pijte mlijeko i proizvode bogate kalcijem kako bi opskrbili dijete i sačuvali svoje rezerve. Bavite li se tjelovježbom, nipošto ne uzimajte proteinske suplemente.

Prehrana u trudnoći osigurava da brigom o svom zdravlju brinete i o svom djetetu. Osiguravate mu sve tvari potrebne za normalan rast i razvoj. Neizbježni plus je i taj što na ovaj način kontrolirate tjelesnu masu i izbjegavate nakupljanje suvišnih kilograma u trudnoći.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail