Kako se zdravo hraniti za malo novaca?

Istina, zdrava hrana u dućanima je u principu skuplji odabir od hrane lošije kvalitete. Ali, hraniti se zdravo još uvijek je moguće bez obzira na to što ste ograničeni budžetom. Pomnom osmišljenom strategijom koja uključuje pametno kupovanje i pripremanje namirnica omogućit ćete svojoj obitelji zdrave obroke za znatno manje novaca.
Prije svega, liječenje košta više nego zdravlje jer je restriktivno u brojnim pogledima, a da niti ne spominjem koliko se superzdrave hrane baci u tim slučajevima jer osoba jednostavno ne može takvu hranu jesti.
Stoga, krenite od malog, vlastitih navika npr.

kupovanje_namirnica

Kupovanje zdravih namirnica za malo novaca

Pitate se kako samo započeti?
Prvi korak jest svakako pametno opskrbiti smočnicu (i hladnjak) u kojoj ćete jednostavno moći posegnuti za namirnicama pomoću kojih ćete brzo pripremu zdrave obroke. Uz neke ustaljene namirnice poput maslinova ulja, integralnog brašna, tjestenine, riže i krumpira, smočnicu biste trebali opskrbiti i drugim cjelovitim namirnicama, poglavito sezonskim koje će vam dati bezbroj mogućnosti za brze i nutritivne obroke. Umak od soje, maslinovo ulje i drugi začini su dodaci u kuhinji koji svakom jelu daju čar, ali istina, znaju biti i skupi, no to su namirnice u koje se isplati investirati novac jer će potrajati mjesecima. Što se tiče voća i povrća, svakako kupujte sezonsko jer sezonske namirnice su uvijek jeftinije nego one uvoznog podrijetla, a još važnije od toga, sadrže znatne količine vitamina i minerala koje su vam potrebni upravo tada za normalno funkcionira organizma i nerazbolijevanje.
Planirajte!
Prije odlaska u kupnju osmislite obroke za narednih nekoliko dana držeći se sezonskih namirnica i vremena pripreme koje ćete imati na raspolaganju s obzirom na obveze. Dakle, ako ste sredinom tjedna zatrpani obvezama, zasigurno nećete pripremati umake koji se dugo kuhaju ili slično.
Nadalje, kada odlazite u trgovinu uvijek sa sobom nosite popis namirnica koje su vam potrebni držite ga se, jer ćete tako biti fokusirani na ono što ćete iskoristi za naredne obroke, dok impulzivnim kupovanjem možete završiti deblji, goreg zdravstvenog stanja i tanjeg novčanika. Ne zabravite u trgovinu ili na tržnicu ići kada ste siti. Osim što ćete trezvenije razmišljati, izbjeći ćete i kupovanje bespotrebno velikih količina hrane. Neka vam se u smočnici svakako nađu leguminoze poput suhog graha koji su zapravo jeftini izvor proteina. Općenito, namirnice kao što su grah, ječam, riža, leća, slanutak i slične mogu dugo stajati u staklenkama primjerice, a pomoću njih možete spremiti brojna hranjiva, jednostavna i ukusna jela.

Kuhati jeftino i zdravo

Naravno, postoje namirnice koje nikako ne možete pronaći za malo novaca bez obzira bila im sezona ili ne, poput bobičastog i orašastog voća. Ali i kod takve vrste namirnica možete upotrijebiti maštu i kreativnost. Možete uvijek imati naviku uspoređivati kataloge i prozivode koji su na akciji te se i time voditi. Super bi bilo uvještiti se u kuhanju do te mjere da i višak obroka možete ukomponirati u novo jelo koje pripremate. Tako nećete bacati višak hrane.

Zdrava hrana jest svakako dostupna, osobito kada se upotrijebi mašta kućanice koja s malim budžetom izvrsno vlada.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

One Response to Kako se zdravo hraniti za malo novaca?

  1. Pingback: Razlikujte gripu i prehladu • Bakini savjeti

Comments are closed.