Smokve – prirodne slastice i domaći aperitiv

Kemijsko-nutritivni sastav

Napokon je počela sezona ukusnih smokava, bogatih vitaminima, mineralima i vlaknima koje zapravo su vrlo često nepravedno etiketirane kao voće koje jako deblja, premda to uopće nije istina budući da svježa smokva na 100 g ima svega 74 kcal, što zapravo zaista nije mnogo uzevši u obzir drugo popularnije voće poput banana. Ovo voće omiljeno još u antičkim vremenima bogato je fitonutrijentima i antioksidansima. Napomenimo da kada su u pitanju suhe smokve, one su ipak kaloričnije te na 100 g sadrže 249 kcal, međutim, za a razliku od svježe verzije, suhe smokve koncentriranije su vitaminima i mineralima.
Svježe smokve sadrže klorogensku kiselinu koja pomaže pri regulaciji šećera u krvi, što je značajna činjenica za sve osobe oboljele od dijabetesa tipa II.
Svježe, ali i sušene smokve iznimno su bogate vitaminima B skupine koji se još uvijek nazivaju i vitamini ljepote, s obzirom na to da vitamini B skupine u prehrani pomažu da nam kosa, koža i nokti budu čvršći i ljepši, slobodno uživajte u ovom prekrasnom plodu.
Suhe smokve izvrstan su izvor minerala kalcija, željeza, cinka, i kalija. U 100 g suhih smokava ima čak 680 mg kalija, 162 mg kalcija i 2 mg željeza.

smokve

 

Džem od smokava

Sastojci:

svježe smokve: 4 kg
šećer: 1 kg
limun: 1 kom.
mljevena želatina za džemove: 25 kg

Priprema:

1. Smokvama odstranite peteljke, ogulite zelenu kožicu i narežite ih na sitnije komadiće.
2. Sve stavite u dublji lonac, prelijte sokom od ocijeđenog limuna i kuhajte 20 minuta uz neprestano miješanje.
3. Dodajte šećer i nastavite kuhati na laganoj vatri još 15 – 20 minuta, a potom dodajte želatinu pomiješanu s malo šećera i vode.
4. Kuhajte još 10 minuta i kada je gotovo, stavite u prethodno pripremljene tegle.

Hib – pogača od smokava (poznata viška poslastica)

Sastojci:
suhe smokve: 1 kg
krupno rezani orasi: 250 g
rakija
grančica komorača

Priprema:
1. Smokve očistite i sameljite u stroju za mljevenje mesa. Jezgru oraha nasjeckajte na krupne komadiće.
2. Smokvama dodajte orahe, pa dodajite rakije tako da možete umijesiti pogačice. Svaku pogačicu posušite u pećnici i ostavite da se ohladi.
3. Ohlađenu pogačicu ukrasite grančicom komorača i zamotajte ga u papir.

 

Liker od smokava

Sastojci:
svježe smokve: 0.5 kg
rakija: 1 l

Priprema:
1. U posudu sa širokim grlom stavite oko pola kilograma svježih smokava, a potom ulijte 1 l rakije.
2. Ostavite na sobnoj temperaturi oko 5 tjedana. Nakon dozrijevanja smokve izvadite is boce, a rakiju profiltrirajte kroz čistu krpu u drugu bocu.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail