Zdrava marmelada od šljiva

Ljeto je pravo vrijeme za pripremu ukusnih zimnica kojima ćemo se sladiti i krijepiti kada dođu hladni dani. A kada je zdravo i slatko u pitanju, nema bolje od domaćih mirisnih marmelada pripremljenih od svježeg ljetnog voća. Marmelada od šljiva moj su omiljeni jutarnji slatki zdravi namaz. Stoga vam donosimo odličan recept za zdravu zimnicu koju jednostavno možete pripremiti za sebe, obitelj i bližnje.

Sastojci za 5 staklenki marmelade od šljiva:

marmelada1
– plave šljive: 600 g
– jabuka: 1 kom.
– smeđi šećer: 1 šalica
-1 ploškica oguljenog đumbira
– klinčići: 5 kom.
– šećer: 300 g
– prašak za želiranje: 50 g
– neprskani limun: 1 kriška
– cimet: 2 prutića
– lavanda: 3 grančice
– rum za kolače

Priprema:

1. Šljive je potrebno oprati, prerezati na pola i očistiti od koštica. Jabuku operite, izvadite sjemenke i narežite na kriške. Oboje pomiješajte sa smeđim šećerom i ostavite da malo odstoji. U metalno cjedilo (ono za čaj bez vrećice) stavite klinčiće i ploškicu oguljenog đumbira.
2. Voće sa šećerom zakuhajte, oberite pjenu, a po potrebi dodajte malo vode i kuhajte dok ne bude mekano. Šljive i jabuku potom protisnite kroz cjedilo, dodajte sredstvo za želiranje u omjeru 2:1, potom limun, cimet, lavandu i manje cjedilo u kojemu se nalaze začini, pa sve prokuhajte uz miješanje na laganoj vatri. Potom uklonite prutiće cimeta, limun, lavandu i cjedilo sa začinima. Dodajte alkohol (rum za kolače) po želji pa pripremljene i prethodno sterilizirane staklenke napunite marmeladom. Zatvorite ih i okrenite na 5 minuta naopačke, pa ponovo okrenite i ostavite da se ohladi.

marmelada2

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail