Zdravi sladoled od banane i cimeta u samo tri koraka

S prvim većim proljetnim temperaturama, mnogi od nas potražit će osvježenje u najomiljenijoj poslastici – sladoledu. No, ovaj put dajte si vremena i trude i sami pripremite jednu mnogo zdraviju i manje kaloričniju varijantu u odnosu na klasični sladoled. Recept je vrlo jednostavan, brzo se priprema i krajnje je ukusan, a sastoji se od svega četiri sastojka – banane, cimeta, meda i bademovog mlijeka.

banana_slice
Banana

Ova namirnica koja je sasvim nepravedno okarakterizirana kao ‘ona koja deblja’, bogata je brojnim vitaminima i mineralima, osobito onima B skupine te kalijem. Za pripremu ovog sladoleda možete koristiti i malo zreliju bananu kako bi okus sladoleda dodatno dobio na onoj prirodnoj slatkoći jer se zrenjem u banani povećava udio šećera. Budući da je samu bananu za pripremu ovog recepta potrebno staviti narezanu u hladnjak, vaš sladoled će (bez obzira na to što se zapravo radi o hladnom desertu) dodatno dobiti na svježini.

cimet_1

Cimet

Osobno mi je cimet jedna od najdražih mirodija Dalekog istoka, pa iz iskustva mogu reći da osim što mirisom i okusom budi sjećanja iz mog djetinjstva i bakinih kolača, odlično popravlja i raspoloženje. Osim toga, znanstvena istraživanja pokazala su da korištenje ovog začina ima višestruka pozitivna svojstva kada je zdravlje u pitanju, međutim, posebno se ističe svojstvo reguliranja razine šećera u krvi, što je osobito važno za osobe oboljele od bolesti suvremenog čovjeka – dijabetesa. Cimet je također bogat antioksidansima koji nas štite od oksidativnog stresa, što znači da uspješno sprječava razorno djelovanje slobodnih radikala. Prema nekim istraživanjima, cimet umanjuje i žudnju za ugljikohidratima, što je važno dijabetičarima jednak kao i onima koji s tom skupinom namirnica vode najveću muku.

med_tegla

Med

Pravi med je namirnica s neograničenim rokom trajanja, štoviše poznata je priča kako su početkom 20. stoljeća arheolozi prilikom istraživanja piramida u grobnicama faraona pronašli tegle meda, a iznenađujuće je bilo to što je med u njima još uvijek io jestiv. Obiluje paletom vitamina i minerala pogodnih za naše zdravlje. Glavni makronutrijent u medu čine svakako ugljikohidrati, a udio ugljikohidrata u medu iznosi oko 95%, ovisno o kojoj je vrsti meda zapravo riječ, dok ostatak otpada na vodu, bjelančevine, vitamine i minerale.

bademovo_mlijeko1

Bademovo mlijeko

Ova namirnica je izvrsna alternativa kravljem mlijeku, ako ne podnosite laktozu. Inače je bogato vitaminima, osobito vitaminom E, topljivim u mastima, a ujedno je i jedan od najsnažnijih antioksidanasa koje svome tijelu možete priuštiti.
Sastojci:
banana: 500 g
bademovo mlijeko: 100 ml
cimet: 1 čajna žličica
med: 1 čajna žličica
Priprema:

1. Banane ogulite, i narežite na manje komadiće, stavite na tanjur, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač da se zalede.
2. U multipraktik stavite zaleđene banane, bademovo mlijeko, cimet i malo meda po želji. Sve zajedno usitnite dok masa ne postane homogena.
3. Gotovu smjesu stavite u zamrzivač na hlađenje, a nakon par sati poslužite i uživajte u rapsodiji okusa!

sladoled

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail