Kako pametno ručati na poslu?

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, i svima nam je jasno zašto je to baš tako te koje su namirnice najbolji izbor za doručak. No, nutricionisti se slažu kako ni ručak nije ništa manje važan od doručka. Međutim, zbog ubrzanog načina života i posla većina nas ne poklanja dovoljno pažnje ručku, često ga preskačemo ili se pak zadovoljimo nekim masnim, ali slabije nutritivnim izborom poput peciva, bureka, toplog sendviča i čokoladice koje obično jedemo „na brzaka”. Ipak, pravi ručak je iznimno bitan i to ne samo zbog toga što njegovo izostavljanje izaziva slabost i nervozu, već i zato što naš mozak isključivo radi na glukozu kako bi održao produktivnost i koncentraciju, dok su našem tijelu potrebni proteini za održavanje mišićne mase. Znam, sada ćete reći da je i čokoladica izvor glukoze za rad naših moždanih vijuga, ali za što dugotrajniju opskrbu mozga glukozom bitno je konzumirati zdrave sporo razgrađujuće ugljikohidrate.

ručati na poslu

Slijedeći nekoliko savjeta za pripremu jela na poslu, omogućit ćete sebi da više nikada ne sjedite za radnim stolom i završavate neki neodgodivi zadatak, dok vam uporno kruli u želucu. Primjerice, obrok poput sendviča i ne mora biti toliko loš, ali vrijeme je da napravite neke izmjene. Na primjer, umjesto bijelog peciva, koristite integralno koje sadrži više proteina i biljnih vlakana. Također, osim peciva, vrlo je bitno i ono što se u njemu nalazi. Što se salame tiče, dobar izbor bi bio neko sušeno meso s minimalnim postotkom masnoće poput dimljene puretine, pilećih prsa i kuhane šunke. Naravno, vodite računa i o tome da ove mesne prerađevine budu sa što manje soli i aditiva. Umjesto suhomesnatih proizvoda, u kruh možete staviti i piletinu sa žara koja vam je ostala od ručka ili večere od prethodnog dana. Ako pak na radnom mjestu imate dostupan hladnjak u kojemu možete odložiti namirnice, naravno to i napravite, u njemu odložite zdrave namirnice koje ćete tijekom radnih dana jesti kao užinu.

lunch_box

Dotaknimo se i ambalaže. Plastične posude za pakiranje hrane, naročito one podijeljene u odjeljke za sve komponente obroka izuzetno su praktične. Potražite posudu koja ima najmanje tri odjeljka, a najveći od njih ispunite povrćem, onaj srednje veličine složenim ugljikohidratima i proteinima, a najmanji zdravim masnoćama (to može biti neko jezgričasto voće). Osnovna ideja je da promijenite dosadašnje nezdrave navike i odreknete se kaloričnih čokoladica i grickalica s visokim sadržajem šećera, soli i različitih aditiva, te sve to zamijenite onim namirnicama koje će vam omogućiti sitost i hranjive tvari s manjim kalorijskim sadržajem.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail