Hladna salata od riže

Hladna salata od riže

Hladna salata od riže je idealan recept za one koji imaju malo iskustva u kuhinji, a ne žele se odreći ukusne hrane. Sve vrste salate od riže su jako popularne diljem Europe, a posebno u Italiji gdje ljeti čine neizostavan dio tjednog menija. Svoju popularnost duguje tome što je jako zdravo i hranjivo jelo koje vam omogućuje da oslobodite svoju kreativnost. Postoje nekoliko klasičnih recepata koje možete doraditi prema vašem ukusu s bezbroj sastojaka, naravno, ne pretjerujući s brojem sastojaka kako ne bi miješali previše okusa. Na primjer, umjesto obične riže možete koristiti basmati rižu ili za malo ‘hrabrije’, crnu rižu.

Od začina uz hladne salate od riže odlično se uklapaju mnogi mediteranski začini, ali i istočnjački poput kurkume. Recimo, začini kao što su kurkuma i curry odlično se uklapaju s piletinom, kozicama i povrćem. Još jedan sastojak se često koristi u pripremi salati od riže, a to je majoneza. Mi vam donosimo recept bez majoneze jer je to zdravija verzija, ali iskreno, s majonezom je vjerojatno većini ukusnija. Međutim, majonezu je najbolje ne miješati odmah s ostalim sastojcima jer salatu od riže inače ne možete sačuvati u hladnjaku, već je svak sebi može dodati u tanjur po želji.

Rižu skuhajte u posoljenoj vodi i izvadite je minutu-dvije prije vremena otisnutog na ambalaži. Rižu dodajte ostalim sastojcima tek nakon što se ohladila. Nemojte je ispirati hladnom vodom nego je stavite na pamučnu krpu nakon što ste je iscijedili i ostavite da se ohladi. Ako radite salatu za dan kasnije, ne dodajite sir, već ga dodajte sat vremena prije posluživanja. Salata od riže odlična je i sljedeći dan, naravno, pod uvjetom da je držite u hladnjaku.

Recept koji vam nudimo danas je vegetarijanska salata od riže s rajčicama, feta sirom i kaparima.

Sastojci:

 • 250 g riže
 • 300 g cherry rajčica
 • 200 g feta sira
 • 30 g kapera
 • 10 listova bosiljka
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • sok od pola limuna
 • sol, po želji
 • origano, po želji

Priprema:

 1. Skuhajte rižu prema uputama, iscijedite i pustite da se ohladi.
 2. Izrežite cherry rajčice na četvrtine, feta sir na kockice (cca 1 cm) i stavite u veliku zdjelu s kaparima.
 3. Kad se riža ohladila stavite je u zdjelu s ostalim sastojcima i dobro promiješajte.
 4. Dodajte maslinovo ulje, bosiljak, origano, sok od limuna i sol te sve lagano promiješajte.
 5. Salatu stavite u hladnjak na barem 45 minuta.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail