Kako zavarati želju za čokoladom?

Ljeto je, i naravno pravo vrijeme za uvođenje korekcija u prehranu, jer nam nosi obilje voća i povrća što uvelike olakšava kreiranje zdravih obroka. Ovaj put toliko ste entuzijastični i odlučni da ne želite više vidjeti taj kolut za spašavanje oko vlastitog struka, te ste spremni na sve samo da ga se riješite.

I kako to obično biva, u početku sve teče glatko, strogo se držite pravila i zdravih namirnica, a rezultati se već lagano počinju nazirati. No, nakon što nastupi stagnacija gubitka kilograma (jer u početku se kilogrami tope brzo), počinje se javljati nezadovoljstvo, i to posebice tijekom onih dana u mjesecu kada s nama upravljaju hormoni. Tada smo sklone zaboraviti na sva pravila koja smo tako vjerno slijedile, te opet počinjemo trpati taj junk u vlastiti organizam.

cokolada_zabranjeno

A čokoladu bolje da ne spominjem… Pločica od 100 g nestane baš poput kockice leda na užarenom suncu! No, pitanje je kako takve krize možemo prebroditi, i ostati na zdravom putu, a pritom ne zanemariti svoje hormone? Zašto ne biste napravili čokoladni puding ili pojeli kuglicu sladoleda od čokolade? Vrlo je jednostavno, a vjerujte, i znatno manje kalorično.

puding_1

Naime, mliječna čokolada koju tako lako i brzo pojedemo u 100 g sadrži nevjerojatnih 500 kcal, što bi trebalo biti jednako energiji jednog solidnog ručka, a da i ne govorim koliko truda treba uložiti i znoja proliti u teretani kako biste uneseno izgubili.

sladoled

S druge strane, ako pojedete čokoladni puding kojeg s malomasnim mlijekom možete sami kod kuće pripremiti ili ako se odlučite osvježiti kuglicom sladoleda, u svoje tijelo unijet ćete daleko manje kalorija, a pritom će vaša želja za čokoladom biti uravnotežena. Ovako to izgleda kada su brojke u pitanju – 100 g pudinga od čokolade sadrži otprilike 135 kcal, dok kuglica sladoleda od čokolade sadrži otprilike 150 kcal što je neusporedivo manje od same čokolade, zar ne? Osim toga, konzumirajući puding ili sladoled u tijelo ćete unijeti i toliko potreban kalcij, jer je mlijeko baza i jednoj i drugoj namirnici.

model_sladoled

U svakom slučaju, služeći se ovim vrlo jednostavnim trikom, zadovoljit ćete svoju žudnju, a da pritom niste nanijeli nikakvu štetu vašoj figuri.

L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail