Kivi – voće idealno za hladne dane

Kivi, voće koje je preplavilo naše tržnice, obiluje nizom blagodati za naše zdravlje. Potječe iz Azije, točnije iz Kine, ali je kultiviran tek početkom 20. stoljeća na Novom Zelandu. Jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, intenzivnog kiselkastog okusa i vrlo sočnog mesa. Prepun je antioksidanasa i to u obliku vitamina C, zapanjujuće u daleko većoj količini nego što to sadrži naranča. Također, odličan je izvor kalija, vitamina A, vitamina E i dijetalnih vlakana. Konzumiranjem kivija u organizam unosite zavidnu količinu vitamina C koji pomaže poboljšati imunitet, znatno usporava starenje i pospješuje brže zacjeljivanje rana.

kivismuti

Kivi je, također, odličan izvor folne kiseline, koja je važna za nastajanje novih krvnih stanica. Folna kiselina je iznimno bitna komponenta naše prehrane, posebice kod trudnica u prvom tromjesečju, jer nedostatak ovog vitamina može uzrokovati oštećenje neuralne cijevi fetusa. Kivi vam itekako može pomoći kada je u pitanju poboljšanje vida budući da sadrži lutein koji djeluje kao filter sunčevog svijetla apsorbirajući opasne UV zrake te je najvažnija prirodna tvar za zdravlje naših očiju i kože. Antioksidansi, kojih u kiviju ima zaista mnogo, pomažu kod izlječenja brojnih bolesti tako da neutraliziraju male reaktivne molekule znane kao slobodni radikali.
Upravo hrana poput kivija u današnjim vremenima prijeko je potrebna našem organizmu, jer stres, ubrzani način života, loša prehrana, alkohol, kave i cigarete doprinose velikom broj slobodnih radikala u našem tijelu i svakako uzimaju svoj danak. Zbog trebamo konzumirati što više antioksidansa kojima je jedina misija inhibirati slobodne radikale i očuvati naše stanice zdravima. Ako često jedete kivi, onda ste zasigurno primijetili i sitne sjemenke unutar ukusnog ploda. Upravo te sjemenke su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, a stručne studije provedene na tu temu pokazale su kako konzumiranje hrane bogate omegom znatno smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila te moždanog udara. Kivi je poprilično dobar izvor minerala kao što su željezo, mangan i magnezij. Mangan je bitan za naš organizam zato što sudjeluje u stvaranju vrlo važnog enzima s iznimnim antioksidativnim svojstvima bitnim za normalnu funkciju našeg organizma poznatog kao superoksid dismutaza. Magnezij pak brine o za pravilnom funkcioniranju živčanog sustava, te održava zdravlje kostiju i zubiju, dok željezo ima ulogu u stvaranju hemoglobina. Ako do sada niste, svakako počnite što prije konzumirati ovaj slastan plod, jer osim što će razdražiti vaše okusne pupoljke, pomoći će vašem organizmu da dodatno osnaži imunitet.

duokivi

 

                                                                                                                            L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Odgovori