Krem juha od mrkve

Zašto bismo trebali jesti mrkvu?

Mrkva je povrće koje gotovo svi obožavamo jesti, bilo sirovo, kuhano, pečeno ili pak kao dodatak u brojnim jelima. No, mrkva je i iznimno zdrava jer sadrži brojne vitamine i minerale koji nas održavaju zdravima i štite od brojnih bolesti. Najpozntija je kao namirnica koja čuva dobar vid zbog visokog sadržaja beta-karotena koji se u ovoj namirnici nalazi u obliku provitamina, a nakon što ih konzumiramo u jetri se beta-karoten pretvara u vitamin A (to je inače vitamin koji je topljiv u mastima).

mrkve

Budući da se beta-karoten također ponaša i kao antioksidans, štiti naše zdrave tjelesne stanice od preuranjenog odumiranja, odnosno od starenja, neutralizirajući male reaktivne molekule – slobodne radikale, koje su reaktive zbog nesparenog elektrona. Antioksidans  neutralizira slobodni radikal tako da ustupi svoj elektron, dakle inaktivira ga, a antioksidans zbog ustupanja elektrona ne postaje reaktivan.  Prema tome, upravo mrkvica doprinosi i ljepoti, mekoći i vlažnosti vaše kože čuvajući zdravlje naših stanica. Nedostatak vitamina A u prehrani uzrokuje suhu kožu sklonu pucanju, borama i hiperpigmentaciji. Osim toga, koncentracija vitamina A u jetri omogućava i detoksikaciju tog organa. Stoga vam danas pripremamo jedno superfino jelo, točnije, ukusnu juhicu od mrkve koju će sa zadovoljstvom pojesti i djeca zbog slatkastog okusa.

Sastojci:
mrkva: 600 g
maslinovo ulje
luk: 2 kom.
puno češnjaka: (cijela glavica)
papar
sol

Priprema:
Luk očistite i nasjeckajte na kockice, a u loncu zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk i prodinstajte ga do staklasto-žute boje. Odmah možete dodati prethodno očišćenu i na kockice narezanu mrkvu, protisnuti češnjak, po želji sol i papar, a zatim nastavite s pirjanjem sve dok mrkva ne postane mekana.
Sve skupa nakon nekoliko minuta podlijte s vodom, te nastavite kuhati još svega 20-ak minuta i ovo ukusno, zdravo, fino jelo je gotovo. Jedino što vam još preostaje je sve skupa smiksati sa štapnim mikserom i poslužiti toplo svojim mališanima, ali i odraslima. Sigurni sam da će se svakako tražiti tanjur više.
Dobar tek!

lonac_juhe_od_mrkve

L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail