Lista namirnica koje su vrijedne kalorija

Kalorija, kalorija, kalorija – riječ od koje se posebice ženama ledi krv u žilama i odzvanja svakom prilikom kada jedemo, poglavito pred ljeto jer je tada uistinu svaki gram suvišan. No, iako stoji činjenica da je metoda brojenja kalorija u cilju smanjivanja tjelesne mase itekako učinkovita, ne možemo baš sve namirnice (kalorije) trpati u isti koš jer nisu sve kaloričnije namirnice loše, jednako kao što ni one siromašne kalorijama istodobno nisu ni dobre. Ove prve. Premda kaloričnije,mogu biti kudikamo nutritivnije od onih drugih. Stoga vam donosim kratku listu i jedne i druge skupine namirnica, pa sami zaključite u čemu je bit.

Namirnice vrijedne kalorija

avokadoAVOKADO
Ova iznimna tropska namirnica ima čak 400 kcal po komadu (plodu), što u biti predstavlja ekvivalent prosječne čokoladice koju često znamo pojesti usput i pritom zaboraviti da smo je uopće pojeli, a zapravo smo u sebe natrpali bezvrijedne kalorije. Međutim, avokado, iako kaloričan, sadrži veliku količinu zdravih mononezasićenih masnih kiselina koje pomažu u održavanju niske razine lošeg kolesterola, te ih svakako treba uvrstiti u listu vaših omiljenih namirnica.

ulje_posudice

EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
Po žličici sadrži otprilike 120 kcal, ali i istodobno se u toj žličici nalazi i obilje vrijednih antioksidanasa i zdravih masnoća koje pridonose zdravlju srca. Također, broje studije su već više puta dokazale kako mediteranski način prehrane s obiljem upravo ekstra djevičanskog maslinovog ulja značajno smanjuje rizik oboljenja od raka dojke uz još brojne duge pogodnosti.

jaje_na_kruhuJAJA
Jaja se često izbjegavaju jer su po (pogrešnom) mišljenju mnogih izuzetno kalorična, tj. masna. No, razjasnimo: tvrdo kuhano jaje sadrži svega 80 kcal, što vam je po prilici kao jedan čokoladni keks, dok je prženo jaje sasvim druga priča, ali to nema veze sa samim jajem kao namirnicom, već s načinom pripreme. Osim toga, jaje sadrži masnoće prijeko potrebne za održavanje vitalnosti i zdravlja. Naposljetku, ne zaboravite jednu činjenicu, jaja su jedina namirnica iz koje u potpunosti može nastati novi život, a to isto nešto govori o vrijednosti same namirnice, zar ne?

 

Lista niskokaloričnih, ali i nenutritivnih namirnica

rižini_krekeri

RIŽINI KREKERI
Iako komad rižinih krekera sadrži svega 35 kcal, što je jako malo i zbog toga ih se ubraja u niskokalorične namirnice, jednako tako se ne mogu pohvaliti ni nekim posebno lijepim okusom, a svakako ne i nutritivnom vrijednošću. Većina kalorija u njima dolazi od iz bijelih, rafiniranih ugljikohidrata koji povisuju razinu šećera u krvi, što ubrzo dovodi do ponovnog osjećaja gladi. Šačica nekih orašida poput badema umjesto grickanja tog popularno zvanog „stiropora” jest svakako bolji izbor.

voćni_jogurtVOĆNI JOGURTI
Voćne varijacije jogurta, osobito „light” verzije, posebno su nepoželjne jer premda imaju smanjeni udio masnoće, sadrže poveće količine šećera koje kompenziraju nedostatak boljeg okusa.

krekeri

DIJETALNE PLOČICE OD ŽITARICA
Iako je ova namirnica niske kalorijske vrijednosti, radi se o kalorijama koje uglavnom dolaze iz šećera. No, nisu svi šećeri isti. Iz tog razloga, kada kupujete nešto poput ovoga, svakako prije provjerite sastojke, ne dajte se zavarati proizvodima koja zvuče zdravo, a u biti to nisu. Naime, zabilježeni eksperimenti nekih (zdravih) pojedinaca pokazali su da dugotrajna konzumacija ovakvih proizvoda kao zamjena za obrok žitarica može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
L. Rađa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail