Marinirani tofu

Tofu:

Tofu ili sir od soje proizvodi se iz sojinog mlijeka, sirom ga zovemo jer je njegova proizvodnja dosta slična proizvodnji sira iako se koristi biljno mlijeko. U trgovinama se može naći u različitim oblicima: svježi tofu, tofu namaz, tofuneza, tofu salama (koju koriste vegetarijanci, vegani, makrobiotičari te svi oni koji žele unijeti kvalitetne promjene u svoju prehranu).
Legenda kaže da ga je proizveo 164.g. pr. K. Filozof, državnik i taoist Liu An u drevnoj Kini. Slučajno je stavio nigari (magnezijev klorid) u sojino mlijeko te se iznenadio rezultatom.
Bjelančevina je koagulirala te je tako nastao proizvod koji već dosta godina uvažava slavu jednog od vrijednog izvora bjelančevina. Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, ima malo masnih kiselina od kojih je većina nezasićena, ne sadrži sol te ima jako malo kalorija.
Jako je dobar izvor vitamina B, kalcija i željeza , a najvažnije je što se lako probavlja (iskoristivost bjelančevina je čak 65%).

Marinirani tofu

By 24. rujna 2014

Mariniranje tofua:
Tofu ima neutralan, blag okus zbog čega je odlična namirnica za mariniranje.

Postupak:
Tofu se nareže na srednje komade te stavi u posudu i prelije ostalim sastojcima. Ovako se ostavi najmanje jedan sat, idealno bi bilo da ga ostavimo da se marinira cijelu noć.

  • Vrijeme pripremanja : 60 minutes

Sastojci

Naputak

Ovako marinirani tofu možete dodati salatama ili sendvičima te se može kratko popržiti na zagrijanoj tavi ili u pećnici. Imate bezbroj kombinacija samo si dajte mašti na volju.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail