Maslac vs. margarin – dvoboj masnoća

Svjedok smo koliko se zadnjih nekoliko godina populariziralo konzumiranje margarina, dok se maslac na neki način nepravedno našao na stupu srama. Istina je da oba proizvoda ni izbliza nisu dijetalni i samim time baš i nisu saveznici zdravog života, no osim toga, u ovom tekstu htjela bih vam skrenuti pozornost i na način proizvodnje jedne i druge namirnice, jer je to još jedna stavka koja utječe na kvalitetu onoga što jedemo.

Dakle, obje namirnice predstavljaju energetsku bombu, ali maslac je u odnosu na margarin namirnica koja nastaje prirodnim putem, obiranjem mlijeka u vrhnje koje potom zrije u maslac. Vidite, postupak proizvodnje maslaca potpuno je prirodan, što se s druge strane za margarin nipošto ne bi moglo reći. Naime, margarin se proizvodi ekstrakcijom sjemenki i zrna, i to soje, kukuruza, repice i suncokreta, a postupak ekstrakcije znači korištenje kemijskih otapala uz čiju pomoć dobivamo ulje. Nadalje, isto tako znamo kako su sva biljna ulja pri sobnoj temperaturi u tekućem stanju, no margarin je čvrstog oblika, što znači da je potrebno provesti proces učvršćivanja, odnosno hidrogenacije.

margarin_kruh

To je prije svega kemijski postupak koji mijenja strukturu same namirnice što za posljedicu ima prelazak mononezasićenih masnih kiselina u zasićene masne kiseline koje su jako štetne za zdravlje. No, osim tih zasićenih masnih kiselina tijekom proizvodnje margarina nastaju i trans-masne kiseline koje su za naše zdravlje ne samo nezdrave, već i pogubne jer imaju jako negativan učinak na zdravlje našeg srca i krvnih žila. Znam, mnogi od vas će sada pitati, a što je s kolesterolom? Istina, u maslacu ga ima, a u margarinu ne, no i to je nešto čime se proizvođači margarina služe kada je u pitanju isticanje proizvoda, jer obično je na pakiranju margarina istaknuto velikim slovima “bez kolesterola”.

maslac

No, ono što morate znati jest da je margarin namirnica biljnog podrijetla, a maslac životinjskog. Naime, biljna stanica ne sadrži kolesterol, a životinjska sadrži, zbog čega ga u margarinu i ne može biti. No, time se proizvođači vješto služe, jer tu tvrdnju ističu kao nešto revolucionarno u toj namirnici, tj. kako bi što bolje prodali svoj proizvod, kupce dovode u zabludu. Što se masnoća tiče, one su vrlo mali, ali značajni dio pravilne prehrane; stoga takvu hranu treba konzumirati ograničeno, no mislim da biste maslac u odnosu na margarin svakako trebali radije izabrati.

L.Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail