Alergije na hranu

Obožavate li možda plodove mora, kikiriki i mlijeko? Vjerujem da na sam spomen ovog prvog ogladnite, no što učiniti kada vam uživanje u omiljenoj hrani preraste u noćnu moru? Naime, preosjetljivost na određenu vrstu hrane danas je itekako rasprostranjena, jer zasigurno svatko od nas poznaje ili pak sam ima probleme takve vrste. Zato se česti pitamo zbog čega se te alergije na hranu uopće događaju?

hranaOne se zapravo zbivaju kada naš organizam burno reagira na bezopasne bjelančevine iz hrane. Naime, naš organizam poželjne tvari shvaća kao štetne, pa protiv njih proizvodi takozvana antitijela da spriječi invaziju. Najčešći krivci pojave alergija na hranu su zapravo već spomenuti školjkaši, orašasti plodovi, bjelančevine iz kravljeg mlijeka te pšenica. Prvi organ na kojemu se očituje alergija jest koža na kojoj se pojavljuju osipi i svrbež. Nadalje, alergije utječu i na dišni sustav u vidu problema s disanjem, no i na probavni sustav gdje simptomi uključuju grčeve, nadutost, pa čak i proljev.

skampi

Neke alergijske reakcije su čak toliko opasne da uzrokuju po život opasan anafilaktički šok koji zahvaća cijelo tijelo i zahtijeva neodgodivu liječničku pomoć. Danas se, na svu sreću, alergije na hranu mogu ispravno dijagnosticirati te s nevjerojatnom točnošću otkriti koja vam namirnica uzrokuje te probleme. Nakon što detektirate uzrok, morat ćete takvu namirnicu, ali i ostale proizvode u kojima se ona nalazi, eliminirati iz prehrane.
L. Rađa, dipl.ing.preh.teh.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail