Namaz od tofua s mljevenom paprikom

Tofu:
Tofu ili sir od soje proizvodi se iz sojinog mlijeka, sirom ga zovemo jer je njegova proizvodnja dosta slična proizvodnji sira iako se koristi biljno mlijeko. U trgovinama se može naći u različitim oblicima: svježi tofu, tofu namaz, tofuneza, tofu salama (koju koriste vegetarijanci, vegani, makrobiotičari te svi oni koji žele unijeti kvalitetne promjene u svoju prehranu).
Legenda kaže da ga je proizveo 164.g. pr. K. Filozof, državnik i taoist Liu An u drevnoj Kini. Slučajno je stavio nigari (magnezijev klorid) u sojino mlijeko te se iznenadio rezultatom.
Bjelančevina je koagulirala te je tako nastao proizvod koji već dosta godina uvažava slavu jednog od vrijednog izvora bjelančevina. Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, ima malo masnih kiselina od kojih je većina nezasićena, ne sadrži sol te ima jako malo kalorija.
Jako je dobar izvor vitamina B, kalcija i željeza , a najvažnije je što se lako probavlja (iskoristivost bjelančevina je čak 65%).

Namaz od tofua s mljevenom paprikom

By 24. rujna 2014

Na tavi propirjamo kratko češnjak na maslinovom ulju te mu dodamo tofu kojeg smo prethodno izmrvili (možete na ribež) te ponovno kratko propirjamo. Ostavimo sa strane da se ohladi. Tada u pirjani češnjak i tofu stavimo ostatak sastojaka; jabučni ocat, papriku, limunov sok te sojino ili zobeno vrhnje. Sol dopunite po želji i sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.

  • Vrijeme pripremanja : 15-20 minutes

Sastojci

Naputak

Možete poslužiti uz kvalitetan kruh od cjelovitog brašna sa žitaricama ili pak uz topli kukuruzni kruh, oduševit ćete se rapsodijom okusa.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail