Omlet od tofua i kukuruza

Tofu:
Tofu ili sir od soje proizvodi se iz sojinog mlijeka, sirom ga zovemo jer je njegova proizvodnja dosta slična proizvodnji sira iako se koristi biljno mlijeko. U trgovinama se može naći u različitim oblicima: svježi tofu, tofu namaz, tofuneza, tofu salama (koju koriste vegetarijanci, vegani, makrobiotičari te svi oni koji žele unijeti kvalitetne promjene u svoju prehranu).
Legenda kaže da ga je proizveo 164.g. pr. K. Filozof, državnik i taoist Liu An u drevnoj Kini. Slučajno je stavio nigari (magnezijev klorid) u sojino mlijeko te se iznenadio rezultatom.
Bjelančevina je koagulirala te je tako nastao proizvod koji već dosta godina uvažava slavu jednog od vrijednog izvora bjelančevina. Sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, ima malo masnih kiselina od kojih je većina nezasićena, ne sadrži sol te ima jako malo kalorija.
Jako je dobar izvor vitamina B, kalcija i željeza , a najvažnije je što se lako probavlja (iskoristivost bjelančevina je čak 65%).

Omlet od tofua i kukuruza

By 24. rujna 2014

Ovo jelo možete jesti za doručak ili kao predjelo, jako je brzo i jednostavno za napraviti.

Sezamovo ulje zagrijemo, a tofu smrvimo i rasporedimo ga po tavi te povrh njega stavimo slatki kukuruz. Sada samo poklopimo i čekamo oko 4 minute da se tofu zagrije na slaboj vatri i da nam kukuruz bude gotov.
Posolite i imate jako jednostavan jutarnji obrok bogat bjelančevinama.

  • Vrijeme pripremanja : 10 minutes

Sastojci

  • Kukuruz - tri šalice svježeg slatkog kukuruznog zrna, odvojenog od klipa
  • Morska sol - pola ili jedna čajna žlica
  • Tofu - 500 grama svježeg
  • Sezamovo ulje - tri jušne žlice tamnog

Naputak

Možete staviti i mladi luk, ali bez kuhanja, neka ima svoju svijetlo zelenu boju pa vam ova kajgana može poslužiti kao predjelo ili kao prilog nekom jelu.
Također možete koristiti i neko drugo povrće; mrkvu, kupus, gljive, poanta je da boje povrća budu svijetle blago hrskavog sastava.

Print

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail