Ovo su namirnice koje nutricionisti naprosto obožavaju

nutricionisti_preporučuju

Svi želimo biti zdravi, puni energije i koncentrirani na posao koji obavljamo. Ali, kako to postići? Znanstveno je dokazano kako određene namirnice šire krvne žile i pospješuju protok krvi do vitalnih organa, pa tako i do onog najvažnijeg – mozga, te nam na taj način poboljšavaju raspoloženje i usmjeravaju fokus na svakodnevne zadatke. Zato vam donosimo listu tih namirnica sastavljenu od strane nutricionista, koje će vam pomoći da vrištite od energije.

Borovnice

Antocijanini su flavonoidi koji borovnicama daju karakterističnu plavu boju. No, upravo oni su tajna zdravlja jer te fitokemikalije poboljšavaju dotok krvi do mozga, opskbljujući ga nutrijentima i kisikom. Zato svakako borovnice, ali i drugo bobičasto voće uvrstite u svoju prehranu.

Špinat

Špinat je bogat folatom (vitamin B9), koji ima veliku ulogu u stvaranju novih krvnih zrnaca kao i u očuvanju mentalno – emotivnog zdravlja. Ako vam špinat nije baš omiljen, napravite iznimku i probajte ga dodati u smoothie. Nakon što to probate špinat će vam definitivno postati omiljen.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke su odličan izvor dobrih masnoća, omega-3 masnih kiselina. Svaki dan u jogurt ili u omiljeni smoothie dodajte žlicu do dvije lanenih sjemenki. Nakon što ovu namirnicu uvrstite u svoju prehranu, primjetiti ćete i znatno poboljšanje memorije i koncentracije.

Bijeli grah

Grah je dobar izvor proteina, ugljikohidrata, i dijetalnih vlakana. Konzumacijom ove namirnice dugo ćete osjećati sitost, a vaš mozak će imati kvalitetan izvor energije.

Cikla

Kao malima uvijek su nam govorili kako je cikla dobra za krv, a sada je znanost to i dokazala. Konzumiranjem cikle povećava se protok krvi kroz cijelo tijelo, pa tako i mozak.

Smeđa riža

Smeđa riža je još jedna od namirnica koju svakako obožavamo, zato jer je zdrava, hranjiva i zasitna. A, zašto je naš mozak obožava? Zato što njenom razgradnjom nastaje glukoza, a glukoza je našem mozgu omiljeno gorivo.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži fitonutrijente koji putem krvi dolaze u mozak. Kockica čokolade i čaša vode odagnati će vam umor nakon napornog radnog dana.

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail